(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Déšť nepustí slunce na oblohu, na horách může o víkendu sněžit

  • 2
V povolebním týdnu skrze mraky nepronikne příliš slunečních paprsků. Zato při častých přeháňkách přijdou vhod deštníky. V úvodu teploty vystoupí maximálně mírně nad deset stupňů. Uprostřed týdne se sice trochu oteplí, ale o víkendu bude opět chladněji.

„Počasí ve východní části republiky ovlivní tlaková níže nad Maďarskem a Rumunskem, která postupně ustoupí na Balkán. V úterý se do střední Evropy začne rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu a příliv chladného vzduchu na naše území bude slábnout,“ říká Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bude většinou zataženo, místy se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, který bude na Moravě vytrvalejší. Teploty budou mezi 8 až 12 °C, v 1 000 metrech na horách bude kolem 4 °C.

Noc z pondělí na úterý bude oblačná a někde se objeví přeháňky. Teploty se budou pohybovat od 8 do 4 °C. 

Úterý bude ve znamení oblačné, místy přechodně až polojasné oblohy. Ojediněle se objeví přeháňky a ranní mlhy. Teploměr ukáže přes den 9 až 13 °C, na severovýchodě kolem 8 °C.

Středa začne s oblačnou až zataženou oblohou. Odpoledne ale bude oblačnosti v Čechách od jihozápadu ubývat. V noci bude v Čechách 9 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku 6 až 2 °C, přes den 12 až 16 °C, na severovýchodě kolem 11 °C.

Na čtvrtek meteorologové předpokládají oblačnou téměř zataženou oblohu. Na jihu republiky bude polojasná. Kromě slabého deště a přeháněk na severním území se také objeví ojediněle mlhy. Noční teploty budou 9 až 5 °C, denní 12 až 16 °C.

Pátek přinese oblačnost a zataženost. Od severozápadu dorazí déšť. V noci teploty dosáhnou 10 až 6 °C, přes den 10 až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C.

Od soboty do pondělí bude podle meteorologické predikce zatažená až oblačná obloha a občasný déšť. Koncem období se na horách mohou vyskytnout i smíšené nebo sněhové přeháňky. V noci bude 8 až 3 °C, přes den 7 až 12 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video