ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Noc na neděli přepsala téměř staleté rekordy. V Opavě naměřili 12,6 °C

  • 2
Na stanici v Opavě, Oticích naměřili meteorologové v noci ze soboty na neděli rekordní teplotu, která přepsala rekord z roku 1923. Kapitola velmi teplých dní a nocí se však uzavírá a v příštím týdnu přijde výrazné ochlazení.

Teplotní maxima jsou podle meteorologů na většině míst velmi vysoká a to přibližně 8 °C nad normálem. „Ale i minimální teploty umí přepisovat rekordy. Dnešní ráno nebylo v průměru nijak výrazně teplé, průměr minimálních teploty byl okolo 6 °C, ale našly se výjimky,“ napsal Český hydrometeorologický na svém facebookovém profilu. 

Ve stanici Opavě, Oticích měří teplotu už 140 let a dnešní hodnota 12,6 °C přepsal rekord pro minimální teplotu z roku 1923, kde meteorologové naměřili 11,3 °C.

Po extrémně teplém počasí druhé poloviny října ale přijde na začátku příštího týdne výrazné ochlazení. Maximální denní teploty nepřesáhnout hranici deseti stupňů Celsia

„Uzavírá kapitola velmi teplých dnía někde i nocí. Ochlazení které přijde bude sice značné, ale teploty se pod normál výrazněji nepodívají, protože denní maxima kolem 8 °C jsou pro toto období normálnější než kolem 20 °C,” shrnuje předpověď na nejbližší dny meteorolog Martin Tomáš. 

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video