Tak horko v červnu ještě nebylo. Rekord zaznamenaly téměř všechny stanice

  • 236
Na měřící stanici v Doksanech na Litoměřicku byla ve středu naměřena teplota 38,9 stupně Celsia, rekord z roku 2000 byl tak překonán o 2,5 stupně. Teplotní rekordy padaly ve středu na více než devadesáti procentech stanic, ve Středočeském kraji a na jižní Moravě dokonce na všech. Kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu meteorologové vyhlásili ve Středočeském a Libereckém kraji smogovou situaci.

Rekordní červnová teplota v historii měření na českém území byla zaznamenána ve středu kolem 17. hodiny. Že rekord padl, bylo ale jasné už zhruba dvě hodiny před tím, kdy meteorologové v Doksanech naměřili 38,5 stupně.

Vysoké teploty padaly na většině území České republiky. Přes 37 stupňů bylo v Ústí nad Labem-Vaňově, na většině měřicích stanic v Praze nebo například v Teplicích, kde mají po dnešku nový červnový rekord s hodnotou 37,2 stupně Celsia. Teplická stanice přitom měří více než 100 let.

Doksanská stanice není jediná, která ve středu pokořila absolutní historické červnové maximum. „Zhruba na pětině stanic padl dokonce absolutní rekord za měsíc červen,“ doplnila odpoledne Jana Hujslová z ČHMÚ.

Zatím nejvyšší teplota v historii Česka byla zaznamenána 20. srpna 2012 v Dobřichovicích nedaleko Prahy. Meteorologové zde naměřili 40,4 stupně Celsia.

V Plzeňském kraji padly rekordy na všech stanicích

Tropické počasí překonalo v Plzeňském kraji dosavadní teplotní rekordy pro středeční den na všech stanicích. Tropické hodnoty nad 30 stupňů zaznamenali meteorologové i na horách. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde se odpoledne teploměr vyšplhal až na 38,1 stupně.

V Karlovarském kraji měl ve středu nejvyšší teplotu Cheb, a to 35,7 stupně. Není vyloučeno, že na některých stanicích může ještě teplota o desetiny stupně vzrůst, řekla Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Stanice v Bolevci svůj dosavadní rekord pro 26. červen překonala o 4,7 stupně. Stanice v Chebu měla dosavadní rekord 32 stupňů. Tropické počasí panovalo v regionu už od dopoledne. Stanice v Bolevci zaznamenala už v 10:00 teplotu 29,2 stupně, v poledne už 33,9 stupně.

V Olomouckém kraji ve středu padly teplotní rekordy na deseti z 11 dlouhodobě měřících stanicích. Nejvyšší teplota byla v Javorníku na Jesenicku, kde dosáhla 34,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 2006 zde byl překonán o 0,8 stupně. Horko bylo i v ostatních částech kraje, místy byly překonány i rekordy z roku 1965, řekl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. V důsledku vysokých teplot se zaplnila především koupaliště, lidé je obsadili ve všech částech kraje.

Nový rekord bude mít s největší pravděpodobností i pražské Klementinum, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775 a kde se ve středu odpoledne pohybovala rtuť teploměru kolem 36 stupňů, zatímco dosavadní maximum bylo 35,6 stupně Celsia. Hodnotu ale budou meteorologové ještě upřesňovat

Záchranáři vyjížděli ke kolapsům

„Naše záchranná služba kvůli vysokým teplotám zaznamenala zvýšený počet výjezdů,“ řekla iDNES.cz  tisková mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Odhaduje, že by počet výjezdů mohl stoupnout zhruba o dvacet procent.

Docela netradičně vyjížděly sanitní vozy také k dětem. Na konec školního roku totiž připadají nejrůznější sportovní dny a další venkovní akce, které však ve vysokých teplotách způsobují problémy. V Jihočeském kraji bylo potvrzenu ve středu odpoledne sedm případů dětí, které kvůli horku zkolabovaly.

„Počet výjezdů, které pravděpodobně souvisí s vysokými teplotami, se zvýšil, jedná se především o kolapsy. Lidé tento stav popisují jako mžitky před očima, slabost, nebo motání hlavy,“ vysvětluje tisková mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Nejčastěji vyjíždějí záchranáři kvůli kolapsům v prostředcích městské hromadné dopravy, na zastávkách a také na prostranstvích před obchodními domy.

„Výjezdů není extrémně více, ale zdravotní problémy samozřejmě mohou být způsobeny horkým počasím,“ říká tiskový mluvčí záchranářů v Ústeckém kraji Prokop Voleník. Na severu Čech se během odpoledne k výstraze před vysokými teplotami přidala taká výstraha před zvýšenou koncentrací přízemního ozónu, který způsobuje obtíže hlavně lidem s dýchacími problémy.

Situace v Praze je zatím klidná

„Nepozorujeme nárůst výjezdů, ani zvýšený počet kolapsů z horka,“ uvedla tisková mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Upozorňuje, že kolapsů, které záchranáři vyhodnotili jako přímý důsledek horka, bylo ve středu odpoledne pět. U nemocných lidí mohly vysoké teploty zhoršit jejich zdravotní stav, není tedy lehké určit, kdy byly na vině teploty a kdy jiné zdravotní potíže. Tradičně ohroženou skupinou jsou kardiaci.

Větší problémy zatím nezaznamenala ani Hasičská záchranná služba. „Zatím nemáme vyšší počet požárů,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video