ilustrační snímek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Srážky do konce týdne spíš nečekejme, příští týden bude až 12 stupňů

  • 6
Česko se bude v nejbližších dnech oteplovat, ovšem různým tempem na částech území. V Čechách může být o víkendu až 6 stupňů, zatímco ve zbytku země jen mírně nad nulou. Mrznout bude jako dosud hlavně v noci, na sobotu se počítá s teplotou až -9 °C. S novým týdnem dorazí jarní počasí a teploty až 12 °C.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uvedl, že se ve čtvrtek vrátí inverzní počasí, ve vyšších polohách můžeme očekávat teplé proudění. „Znovu se bude častěji objevovat nízká oblačnost a mlhy, i mrznoucí,“ sdělil meteorolog Miloš Dvořák.

„Také se v nejbližších dnech nevyskytnou žádné srážky,“ doplnil. S deštěm a sněžením lze počítat až od neděle a v průběhu příštího týdne.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, postupně místy polojasno. Ráno a poté večer se ojediněle vytvoří mlhy, i mrznoucí. Teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C. V 1 000 m na horách naměříme kolem 0 °C, na Šumavě až 4 °C.

V pátek očekáváme většinou zataženo, nízkou oblačnost nebo mlhy, i mrznoucí. Ojediněle, během dne postupně místy se situace změní na polojasno až jasno. V noci bude -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti až -8 °C. Přes den teploměr ukáže -2 až +2 °C, při slunečním svitu až +5 °C.

Na sobotu předpovídáme oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno až jasno. Ojediněle se objeví mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Přes noc teplota klesne k -2 až -6 °C, při malé oblačnosti až k -9 °C. V průběhu dne se oteplí jen na -1 až +3 °C, v Čechách místy až na +5 °C.

Rozmarná zima. Na Hané mrzlo, v Jeseníkách bylo i přes deset stupňů

V neděli bude oblačno až zataženo. Ojediněle se setkáme se slabým deštěm, i mrznoucím, a nad
1 000 m se sněžením. Čekají se mlhy, i mrznoucí. Noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle až -6 °C. Přes den se teplota vyšplhá na 0 až 4 °C, v Čechách ojediněle až na 6 °C.

Pondělí bude zatažené až oblačné, s ojedinělým deštěm. Na horách čekáme srážky, místy i sněhové. V noci bude +2 až -2 °C, v průběhu dne pak naměříme 4 až 8 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpokládá oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Na část území dorazí déšť nebo přeháňky, na horách a přechodně ve vyšších polohách i srážky sněhové. V závěru období srážek ubude. Noční teploty se budou pohybovat mezi 0 až 5 °C. Ve dne teplota vystoupá na 4 až 9 °C, zejména v Čechách může zpočátku být až 12 °C.

Počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video