V Jihlavě v noci z úterý na středu napadlo přes deset centimetrů nového sněhu....

V Jihlavě v noci z úterý na středu napadlo přes deset centimetrů nového sněhu. Teploty se pohybují okolo nuly. (17. 1. 2018) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Sněžení potrvá až do večera, západem Čech se žene silný vítr

  • 15
Meteorologové prodloužili výstrahu před silným sněžením až do dnešních 20:00. Hrozí především v severovýchodní části země. Ve vyšších polohách se mohou vyskytovat také sněhové jazyky nebo závěje. V celé zemi do večera do pátečního rána hrozí náledí. Zároveň se začala plnit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem.

Hasiči v Plzeňském kraji měli dnes kvůli počasí 17 výjezdů k popadaným stromům. Zatímco dopoledne kmeny lámal zejména těžký mokrý sníh, odpoledne je kácel silný vítr. Podle Ivo Bohmana z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu zaznamenali zatím přístroje v Plzeňském kraji nejsilnější vítr v Přimdě v Českém lese na Tachovsku, 83 kilometrů za hodinu, a v Plzni 76 kilometrů za hodinu.

Výstraha před silným sněžením s vysokým stupněm nebezpečí platí pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočinu do 20:00. Sněžení bude postupně v polohách pod 600 metrů nad mořem přecházet do deště se sněhem nebo do deště. Zejména na horách na severu může napadnout až 30 centimetrů sněhu.

Počasí a aktuální situaci na silnicích sledujeme on-line

Odpoledne od západu výrazně zesílí vítr. V západních Čechách a v severní polovině země bude velmi silný s nárazy kolem 90 km/h a na horách až 125 km/h. V jižních Čechách, na Vysočině a na většině území Moravy bude vítr dosahovat v nárazech také 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. V noci na pátek bude vítr slábnout.

Od večera se bude také v nižších a středních polohách místy tvořit náledí a zmrazky. Výstraha před ním platí pro celou ČR do 700 metrů nad mořem od dnešních 18:00 do pátečních 09:00.

Podle meteorologů by lidé měli kvůli silnému větru zajistit okna a dveře, nezdržovat se v okolí starších budov, nechodit do lesa a dávat pozor na pády drátů vysokého napětí. Poryvy větru mohou také výrazně ztížit řízení auta. Na horách by lidé měli omezit vycházení a nevydávat se vůbec na hřebeny.

Ve čtvrtek bude především na horách po celý den sněžit, v Krkonoších a Jeseníkách se očekává až 30 centimetrů nového sněhu. V horských oblastech se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje. V polohách pod 600 metrů, na jihu a západě pod 1 100 metrů bude padat déšť se sněhem nebo déšť. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v Čechách místy až 7 °C.

V noci na pátek bude stále foukat silný vítr, postupně od západu ale bude slábnout. Nejnižší noční teploty 1 až -3 °C, místy tvorba náledí. Přes den na horách sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů přechodně i smíšené nebo dešťové. Vítr mírný, nejvyšší teploty 1 až 5 °C.

Během víkendu bude oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Vítr mírný 2 až 6 metrů za sekundu. Nejvyšší denní teploty 2 až -2 °C, v noci -1 až 6 °C.

V pondělí může ojediněle sněžit na Moravě, v Čechách hrozí mrznoucí srážky. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, během dne +2 až -2 °C.

Podle výhledu počasí od úterý do čtvrtka bude v Čechách v nižších polohách déšť nebo mrznoucí srážky. Postupně většinou zataženo, mlhavo, jen místy přechodně polojasno. Nejvyšší denní teploty 2 až -3 °C, zejména v Čechách postupně místy až 5 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video