Blesky nad Prahou (12. srpna 2019) | foto: Robin Duspara - CTRA z.s.

Na západ a severozápad Čech se ženou prudké bouřky, varují meteorologové

  • 12
V nedělních pozdních večerních a nočních hodinách zasáhnou intenzivní bouřky západ a místy i severozápad Čech. Částečně se rozšíří i do středních Čech. Při bouřkách lze očekávat nárazy větru od 20 do 30 metrů za sekundu. Počasí v následujícím týdnu by jinak mělo být průměrné jak teplotně, tak srážkově.

„Z Německa do Čech postupuje zvlněná studená fronta. Před frontou se vyskytují výrazné bouřky doprovázené nárazy větru,“ varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Platí výstraha na vysoký stupeň nebezpečí.

„Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ uvedli meteorologové.

Podotkli, že je nutné také zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Při řízení vozidla v bouřce je dobré snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. 

Výstraha je v platnosti Středočeský kraj (Beroun, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Rakovník, Slaný), Plzeňský kraj (Blovice, Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Kralovice, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Tachov), Karlovarský kraj a Ústecký kraj (Litoměřice, Louny, Lovosice, Roudnice nad Labem).

V pondělíbude podle nedělní předpovědi ČHMÚ oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo občasný déšť, na některých místech bouřky. Nejnižší noční teploty se udrží v rozmezí od 17 až 13 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupají od 22 do 26 stupňů, na východě místy kolem 27 stupňů.

Další dny příštího týdne se minimální noční teploty budou nejprve držet v rozmezí od 19 do 15 stupňů, postupně od 14 do 10 stupňů. Odpolední maxima vystoupí ke třicítce, uprostřed týdne však lze očekávat jen kolem 24 stupňů Celsia. 

Bouřky Plzeňsko zasáhly i minulý týden:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video