(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Počasí na houpačce. Chladno a mrazíky proloží ještě teplé dny s dvacítkami

  • 8
Česko v následujícím týdnu čekají velké výkyvy teplot. Úvodní dny budou chladné s teplotami okolo deseti stupňů, v noci může rtuť klesnout až pod nulu. Ve čtvrtek a pátek se naopak oteplí ke dvacítce. O víkendu se znovu vrátí chladné počasí, denní teploty budou znovu těsně nad deseti stupni Celsia.

Krátké oteplení způsobí příchod oblasti vysokého tlaku vzduchu. „Po její zadní straně začne na naše území v průběhu středy proudit teplý vzduch od jihozápadu. V pátek očekáváme přechod studené fronty, za kterou se ochladí,“ řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Miloš Dvořák.

V pondělí očekáváme proměnlivou, převážně velkou oblačnost s přeháňkami. K večeru bude oblačnosti ubývat a přeháňky se objeví jen místy. Nad 1 000 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, v 1000 m na horách bude kolem 4 °C. Místy se objeví silný vítr s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), k večeru bude slábnout.

V úterý předpokládáme polojasno až oblačno, na severovýchodě až zataženo a ojediněle se vyskytnou přeháňky. Na hřebenech hor můžeme zpočátku očekávat i srážky sněhové. V noci teplota klesne k 5 až 1 °C, ojediněle se objeví přízemní mrazíky. Přes den bude 9 až 13 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno, během dne přibude oblačnosti. Ojediněle se setkáme se slabým deštěm. Noční teploty 3 až -1 °C, při uklidnění větru může být ojediněle až -3 °C. Ve dne teploměr ukáže 12 až 16 °C.

Čtvrtek přinese zpočátku převážně oblačno, které během dne přejde na polojasno až skoro jasno. V noci bude 8 až 4 °C, přes den pak teploty stoupnou na 18 až 22 °C.

V pátek bude převážně polojasno, odpoledne a večer od severozápadu přijde přechodně až zataženo a místy přeháňky. Přes noce bude 9 až 5 °C. Ve dne naměříme 16 až 20 °C, na Moravě až 22 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpovídá polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Zpočátku se na hřebenech hor objeví i srážky sněhové. Noční teploty budou v sobotu 8 až 4 °C, v dalších dnech klesnou na 5 až 1 °C a místy čekáme přízemní mrazíky. Přes den se teploty budou pohybovat mezi 10 až 15 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video