Přelom dubna a května bude ještě chladný, v noci budou teploty kolem nuly

  • 6
Přelom dubna a května bude chladný. Po chladných ránech na začátku tohoto týdne může také v dalších dnech i v příštím týdnu může rtuť ještě klesnout v noci k nule. V květnu se postupně začne oteplovat, ale teploty i v příštích týdnech mohou spadnout pod dlouhodobé průměry pro toto období. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu.

„Výrazně chladný bude první předpovědní týden (od 26. dubna do 2. května). V následujících týdnech by se mělo zvolna oteplovat, ale teploty pravděpodobně zůstanou v intervalech běžných nebo slabě podprůměrných hodnot pro danou roční dobu,“ oznámili pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v měsíčním výhledu počasí.

V pondělí ráno bylo na několika místech Česka rekordně chladno. Třeba v Deštné v Orlických horách teplota klesla k minus 6,2 stupně Celsia. Dosavadní rekord tam byl z roku 2016 a činil minus 5,8 stupně. 

Ve zbytku tohoto týdne i v prvních dnech příštího týdne se mohou podle ČHMÚ v noci objevit teploty kolem nuly. Přes den přitom rtuť vystoupá zvláště koncem tohoto týdne až na 20 stupňů.

Více na Počasí iDNES.cz

Objem srážek do 23. května bude podle meteorologů na úrovni dlouhodobého průměru pro toto období. Na horách může koncem tohoto týdne a začátkem příštího ještě i sněžit.

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video