Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Na jihu a západě Čech hrozí silné bouřky a kroupy, v pondělí zasáhnou Moravu

  • 21
Jih a západ Čech mohou večer zasáhnout velmi silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm. Od pondělního odpoledne budou hrozit i na Vysočině a na Moravě. Vyplývá to z výstrahy zveřejněné Českým hydrometeorologickým ústavem.

„Z bavorské strany Šumavy postupuje do Čech pás intenzivních bouřek doprovázených lokálně většími kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h. Během svého postupu do vnitrozemí budou projevy bouřek slábnout,“ uvedli dnes po 19:00 meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí do nedělních 22:00 pro Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Kaplicko, Prachaticko, Vimpersko, Sušicko a okolí Trhových Svin.

Výstraha pro další části Jihočeského a Plzeňského kraje je s nízkým stupněm nebezpečí a platí do pondělních 01:00. Výstrahu pro Vysočinu, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj vyhlásili meteorologové od pondělních 15:00 do půlnoci.

Meteorologové očekávají přívalový déšť, místy může hrozit rozvodnění řek a zatopení sklepů. Bouřky mohou doprovázet i nárazy větru o rychlosti až 90 km/h. Výstraha varuje také řidiče, na komunikacích mohou být polámané větve stromů.

„Tropický víkend uzavře tropická neděle. Odpoledne a večer hrozí v jižní polovině území přeháňky nebo bouřky,“ informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Twitteru.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video