ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Ještě jeden záchvěv zimy. Na horách čekají až 25 centimetrů nového sněhu

  • 11
Čechům se těsně před jarní rovnodenností ještě připomene zima. Meteorologové tento týden očekávají oblačno se sněžením, zejména na horách. V Krkonoších a Jeseníkách má v úterý až středu napadnout přes 25 centimetrů sněhu. Přes noc bude mrznout, koncem týdne mohou teploty klesnout až k minus 8 stupňům. Během dne se většinou neoteplí na víc než 6 °C.

Pondělí bude z následujících dní nejteplejší s hodnotami do 10 °C. Odpoledne a večer může pršet, ve vyšších polohách i sněžit. „V dalších dnech týdne bude převládat proměnlivá oblačnost a zejména na horách místy sněhové přeháňky, pod 400 m i smíšené,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ústav v pondělí vydal výstrahu před vydatným sněžením pro části Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Platí od úterý do středečního poledne. Očekávají se komplikace v dopravě, řidiči by neměli zapomenout zimní výbavu.

„Na konci týdne se hranice sněžení bude zvedat a sněhové srážky se vyskytnou od středních, postupně jen od vyšších poloh,“ dodal Handžák. Po víkendu lze očekávat také oteplení.

V pondělí bude oblačno až zataženo, zejména na východě místy polojasno. Odpoledne a večer se od západu na většině území objeví občasný déšť nebo přeháňky, nad 400 m mohou být sněhové. Teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, v 1000 m na horách kolem nuly.

Více na Počasí iDNES.cz

V noci na úterý bude oblačno až zataženo. Na horách na severu a severozápadě může trvaleji sněžit, jinde jen ojediněle. V polohách pod 300 m se čekají i srážky smíšené. Teploty klesnou k +2 až -2 °C.

V úterý přes den očekáváme opět oblačno až zataženo, místy přechodně až polojasno. Na většinu území dorazí přeháňky, přes den pod 500 m smíšené nebo dešťové. Na horách na severu může sněžit trvaleji. Teploměr ukáže 2 až 6 °C, na Moravě až osm. Místy může foukat vítr s nárazy kolem 15 metrů za sekundu, na horách na severozápadě i kolem 20 metrů za sekundu (kolem 70 kilometrů za hodinu).

Ve středu bude proměnlivá, převážně velká oblačnost. Místy, zejména na horách se vyskytnou sněhové přeháňky, přes den v polohách pod 400 m budou i smíšené. V noci naměříme +1 až -3 °C, přes den 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek očekáváme proměnlivou oblačnost a místy, zejména na horách sněhové či smíšené přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat v rozmezí 0 až -4 °C, při malé oblačnosti i kolem -6 °C. Ve dne bude 1 až 5 °C.

Silný vítr ve středních Čechách povalil stromy a způsobil výpadky proudu

V pátek bude převážně oblačno a místy se objeví sněhové přeháňky, přes den pod 400 m i smíšené. V noci teplota klesne na -1 až -5 °C, při malé oblačnosti až k -8 °C. Přes den teploměr ukáže 2 až 6 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá převážně oblačno a místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Postupně srážky přejdou ve smíšené nebo dešťové. Noční teploty budou mít nejprve rozsah 0 až -5 °C a při malé oblačnosti kolem -8 °C, postupně se oteplí na +3 až -2 °C. Ve dne bude nejdřív 1 až 6 °C, postupně 4 až 9 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video