ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Zbytek týdne ještě s letními teplotami, po víkendu se výrazně ochladí

  • 21
Konec týdne si ještě užijeme s letními teplotami kolem 20 stupňů. Výrazné ochlazení nastane po víkendu v den státního svátku, kdy teploty klesnou na 12 stupňů. Ještě chladněji pak bude v následující dny, kdy mají školáci podzimní prázdniny.

Počasí v druhé polovině týdne zůstane teplé, o víkendu přesáhnou nejvyšší teploty hranici dvaceti stupňů Celsia. Poté se však ochladí. Minimální noční teploty klesnou pod nulu, postupně může být místy až -5 stupňů. Na horách se objeví sněhové srážky.

„Dnešní nejvyšší teploty budou většinou od 18 do 23 °C, na severovýchodě ojediněle až 25 °C, při déletrvající nízké oblačnosti jen kolem 14 °C,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Ojediněle, v Čechách zpočátku místy zataženo nízkou oblačností a mlhy. Nejvyšší teploty 18 až 23 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 14 °C, v 1 000 m na horách kolem 17 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, ve východní polovině území mírný jihovýchodní až jižní 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

V noci na pátek očekávají meteorologové jasno až polojasno, zpočátku ojediněle, v Čechách postupně místy zataženo nízkou oblačností a mlhy. Nejnižší teploty 10 až 6 °C. Slabý proměnlivý nebo západní vítr 1 až 4 m/s, na severovýchodě zpočátku mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

V pátek přes den bude většinou polojasno, ojediněle, v Čechách zpočátku místy zataženo nízkou oblačností a mlhy. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

V sobotu bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

V neděli očekávají meteorologové zpočátku jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. V průběhu dne od severozápadu přibývání frontální oblačnosti a na většině území přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, na západě a severozápadě kolem 15 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

V pondělí bude polojasno až oblačno, na jihu zpočátku až zataženo. Místy přeháňky, postupně nad 1 000 m sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na jihu a východě kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:

Zpočátku proměnlivá oblačnost a místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Během období postupné ubývání srážek a oblačnosti.

Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C, postupně až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video