(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Po chladných ránech se začne oteplovat, ve čtvrtek až na třicet stupňů

  • 17
V první polovině týdně bude podle meteorologů počasí v Česku ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu, který se bude nad územím prohřívat. Nejtepleji by mělo být ve čtvrtek, kdy odpolední teploty vystoupí k tropické třicítce. O víkendu se lehce ochladí a místy se vyskytnou přeháňky.

„Už dnešní den bude po chladném ránu příjemný a docela slunečný s odpoledními teplotami kolem 21 °C, na severovýchodě budou mít o něco chladněji, kolem 18 °C,“ uvádí Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

V druhé polovině týdne bude podle meteorologů počasí ve střední Evropě postupně ovlivňovat mělká tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. Proto se na našem území vyskytnou místní přeháňky, v menší míře i bouřky. Ochladí se však jen mírně, odpolední teploty se očekávají nejčastěji mezi 23 až 28 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, na severu a severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 °C, na severovýchodě kolem 18 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C, na severovýchodě kolem 12 °C.

V noci na úterý očekáváme jasno až polojasno. Nejnižší teploty budou 10 až 6 °C, ojediněle až 4 °C.

V úterý přes den bude jasno až polojasno, na severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty vystoupí na 22 až 26 °C.

Ve středu předpokládáme skoro jasno až polojasno, přes den na jihozápadě při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty budou 12 až 8 °C, nejvyšší denní teploty pak 25 až 29 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí k 26 až 30 °C.

V pátek očekáváme polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty budou 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 25 až 29 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty budou 15 až 10 °C, nejvyšší denní pak vystoupí 23 až 28 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video