Tuhé mrazy dosáhly vrcholu, příští týden bude až 8 stupňů a sprchne

  • 63
Silné mrazy, které v Česku panují od minulého víkendu, dosáhly svého vrcholu. Příliv studeného vzduchu od severovýchodu a východu postupně slábne. V sobotu se teploty v Čechách budou pohybovat kolem nuly, v neděli může být až 5 °C. Na počátku příštího týdne pak nejvyšší teploty vystoupí k 8 stupňům.

„Příliv velmi studeného vzduchu od severovýchodu a východu zeslabuje a dá se tedy očekávat jejich zmírňování, na severovýchodě se však zmírňování projeví nejpozději,“ uvedl meteorolog Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu odpoledne se teploty budou pohybovat kolem nuly, v neděli pak v Čechách dosáhnou na hodnoty kolem 5 °C. Na počátku příštího týdne budou noční teploty kolem nuly a nejvyšší denní od 3 do 8 °C.

„Zároveň však nebude tolik slunečných dní jako při mrazech, čekáme spíše oblačno až zataženo, ojedinělé slabé sněžení nahradí slabý déšť, který zpočátku může být mrznoucí. Četnější déšť přijde až ve druhé polovině příštího týdne,“ dodal meteorolog.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, ojediněle oblačno. Zejména na Moravě a Českomoravské vrchovině od jihovýchodu přibývání oblačnosti a ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší teploty budou -7 až -3 °C, na severovýchodě kolem -8 °C, v 1 000 m na horách kolem -12 °C.

V noci na pátek polojasno až skoro jasno, zejména na jihu území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší teploty klesnou na -8 až -13 °C, na severovýchodě území místy kolem -20 °C.

V noci padly rekordy na čtvrtině stanic

Teplotní rekordy v noci na čtvrtek padly na zhruba na čtvrtině ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let.

Nejnižší teplotu meteorologové zaznamenali v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde přechodně teplota klesla až na minus 25,7 stupně.

Pod minus 20 stupňů se dostala i na rašeliništi na Jizerce, na Nové Louce v Bedřichově, ve Volarech na Prachaticku, šumavské Jezerní slati nebo v Karlově Studánce na Bruntálsku.

V pátek přes den čekáme polojasno, na jihu a během dne místy i na ostatním území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -6 až -2 °C, na severovýchodě ale ještě kolem -8 °C.

V sobotu nás čeká oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle, na severovýchodě a východě místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce může být kolem -11 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v Čechách místy až +4 °C.

V neděli bude většinou oblačno, ojediněle slabé sněžení, v Čechách postupně srážky i dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty očekáváme mezi -2 až -6 °C, na severovýchodě území při zmenšené oblačnosti kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v Čechách místy až +6 °C.

Na pondělí předpovídáme oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno, místy déšť, v noci i mrznoucí. Na horách většinou sněžení. Nejnižší noční budou teploty +2 až -3 °C, zpočátku při zmenšené oblačnosti kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty budou 3 až 8 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpokládá zataženo až oblačno, místy déšť, v noci i mrznoucí. Na horách i déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +2 až -3 °C, nejvyšší denní pak od 3 do 8 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video