Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Letní teploty doprovodí občasné bouřky, někde mohou přijít i s kroupami

  • 11
Předpověď počasí pro následující dny hlásí denní teploty okolo 25 °C, doplněné o občasné srážky a bouřky. V pondělí se mohou vyskytnout silné bouřky především na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku, ve zbytku republiky bude více bouřit až s postupujícím týdnem.

„V noci na pondělí se v Česku místy vyskytovaly bouřky. Nejsilnější se vytvořily večer na jihu Čech a postupně se přesouvaly na jižní Moravu a do Slezska,“ shrnul dosavadní průběh bouřlivého počasí Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Také během pondělního odpoledne a večera se dočkáme přeháněk a bouřek, nejprve budou v Čechách a později se přesunou na Moravu a do Slezska, kde by měly být četnější,“ upřesnil meteorolog další vývoje bouřek.

V oblastech se silnými a velmi silnými bouřkami očekáváme v pondělí večer a v noci na úterý prudké vzestupy hladin některých menších toků až k úrovni 1. SPA, krátkodobě nelze vyloučit ani dosažení vyšších SPA. Rizikové jsou zejména oblasti s již vysokým nasycením (pohraniční hory a jejich podhůří, Brdy) při překročení úhrnu 30 mm/hod.

Výstrahu před silnými bouřkami rozšiřujeme o část Plzeňského kraje. Výstraha před velmi silnými bouřkami nově platí i pro část východních Čech, severní Moravu a Slezsko. Na Moravě a ve Slezsku vstoupí výstraha po upřesnění v platnost až večer. 

V pondělí bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Zpočátku na severu místy doznívající déšť nebo přeháňky. Během dne od jihozápadu místy přeháňky a bouřky, i silné. Ve východní polovině území srážky četnější. Nejvyšší teploty 23 až 28 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 30 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C.

Kolem poledne se začnou v Čechách, nejprve pravděpodobně na Šumavě, vytvářet přeháňky a místy bouřky, které budou ojediněle silné s úhrny kolem 40 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami. Při postupu fronty dále k východu bude intenzita bouřek narůstat. Na Moravu a do Slezska dorazí bouřky až večer. Ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku budou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, nárazy větru až kolem 90 km/h a kroupami. Ve druhé polovině noci bude od jihozápadu přeháňková a bouřková činnost ustávat.

Více na Počasí iDNES.cz

V noci na úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky, zpočátku mohou být i silné. Nejnižší teploty 18 až 14 °C.

V úterý přes den bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Ojediněle, postupně místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 23 až 28 °C, na jihovýchodě až 30 °C.

Ve středu čekáme oblačno až zataženo, místy občasný déšť, přeháňky nebo bouřky. Od západu postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 °C, na západě kolem 24 °C.

Konec měsíce přinese nižší teploty, chladněji a deštivěji bude i v srpnu

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, odpoledne a večer od severozápadu přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 32 °C, na západě kolem 25 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy až polojasno. Místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C, na jihovýchodě a východě kolem 28 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá oblačno až polojasno, přechodně až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C. Nejnižší noční teploty zpočátku 15 až 11 °C, postupně 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 °C. 

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video