ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Příští týden se oteplí. Nadprůměrné teploty vydrží až do konce měsíce

  • 41
Následující týden se podle meteorologů oteplí a ubývat bude i srážek. Koncem týdne by se pak teploty mohly dostat až nad 20 °C. V týdnu od 14. října by mohlo být tepleji, než je dlouhodobý průměr pro toto období. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Na pondělí čekají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) oblačno až polojasno, postupně místy až jasno. V jihozápadní polovině Česka bude zpočátku oblačno až zataženo a na jihozápadě ojediněle slabý déšť. V oblastech nad 1000 metrů se dají očekávat srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty budou sahat až k -3 °C, v jihozápadní polovině území to bude -1 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 8 až 12 °C. Slabý východní až severovýchodní, večer postupně proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

V úterý bude zpočátku převážně polojasno, během dne bude od severozápadu přibývat oblačnosti. Později se dá čekat v Čechách místy, jinde jen ojediněle déšť. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Slabý proměnlivý, během dne postupně mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Ve středu bude obloha zatažená až oblačná. Můžeme čekat místy déšť nebo přeháňky. Ty začnou večer od severozápadu ubývat. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek bude převážně oblačný, místy déšť nebo přeháňky, kterých bude více na horách. Večer začne oblačnosti i srážek ubývat. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Víkend by měl být polojasný. Pouze na severu území zpočátku při zvětšené oblačnosti lze čekat ojediněle přeháňky. Postupně ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 8 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, postupně se oteplí na 17 až 21 °C.

Druhá polovina října bude teplejší

Období od 7. října do 3. listopadu bude podle meteorologů celkově teplotně průměrné. „Po chladnějším období ze začátku října se začne v druhé polovině příštího týdne pozvolna oteplovat a v druhém předpovědním týdnu by teploty měly dosáhnout hodnoty nad dlouhodobým průměrem,“ uvádí ČHMÚ. Teploty v dalších dvou týdnech už budou podle meteorologů odpovídat hodnotám typickým pro tuto část roku.

Průměrné budou v příštích čtyřech týdnech také srážky. Nejméně pršet by mělo v týdnu od 14. října. Naopak o týden později bude deště pravděpodobně nejvíc.

Dlouhodobá průměrná teplota v České republice v období od 7. října do 3. listopadu je 7,5 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1997, kdy se průměr dostal na 4,2 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2000 s průměrem 10,4 stupně.

Podívejte se na aktuální počasí v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video