Inverze z Ještědu | foto: Jan Pešek, MF DNES

Česko se probudilo do mrazivého rána. Na Šumavě naměřili téměř minus 7 stupňů

  • 10
Na některých místech Česka v pátek ráno meteorologové zaznamenali přízemní mrazíky. Na Šumavě naměřili 6,9 stupňů Celsia. Do chladného rána se probudili také lidé v Doksanech na Litoměřicku, v Plzni-Bolevci nebo v Prostějově.

„Teploty na některých místech na Šumavě klesly ráno k minus sedmi stupňům Celsia. Nejchladněji bylo na Březníku, kde naměřili minus 6,9 stupně Celsia,“ řekla Eva Plášilová z hydrometeorologického ústavu.

Více na Počasí iDNES.cz

„Na začátek října se však nejedná o nijak mimořádné hodnoty. V tuto dobu bývají mrazy na Šumavě celkem časté,“ uvedla. V nižších polohách se v pátek ráno teploty na jihu Čech pohybovaly většinou kolem nula stupňů Celsia. Některé stanice zaznamenaly mírný mráz. Například v Borkovicích na Táborsku bylo minus 1,2 stupně Celsia. 

Teploty v pátek ráno klesaly poměrně nízko díky kombinaci jasné noční oblohy a zeslábnutí větru. Ve dvou metrech nad zemí, kde se teplota standardně měří, bylo většinou mezi pěti a jedním stupněm nad bodem mrazu.

Ojediněle ale i teploty ve dvou metrech klesly pod nulu. Stalo se tak v Lanškrouně na Ústeckoorlicku, Hanušovicích na Šumpersku nebo v Plzni-Bolevci.

Pod nulu se teploměr dostal i u Jihlavy. „V Hruškových Dvorech jsme naměřili teplotu ve dvou metrech minus 0,9 stupňů Celsia, při zemi minus 1,6 stupňů Celsia,“ uvedl z jihlavské stanice ČHMÚ Petr Janoušek.

Přes studené ráno nás v pátek čeká teplý den. Odpolední maxima meteorologové odhadují na 16 až 20 stupňů. „Vzhledem k tomu, že k nám začne proudit od jihu teplý vzduch, tak další noci již tak chladné nebudou a i přes den budou maxima kolem 20 stupňů Celsia,“ uvádí ČHMÚ.

Aktuální počasí v Praze sledujte v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou. 

„Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů,“ uvedli na svém webu meteorologové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video