Ilustrační foto | foto: AP

V noci udeří silné mrazy, v západní části ČR bude až minus patnáct

  • 40
Západní polovinu České republiky v noci zasáhnou silné mrazy. V noci na úterý venkovní teploty klesnou k minus 12 až minus 15 stupňům Celsia. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav ve výstraze, která platí pro šest krajů od dnešních 22:00 do úterních 08:00. Zároveň meteorologové zrušili výstrahu před povodněmi, která varovala před stoupáním hladin řek na Moravě.

„Během noci na úterý očekáváme zejména v údolích při celonočním vyjasnění pokles teplot pod minus 12 stupňů Celsia, ojediněle až na minus 15 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové. 

Oblačnost bude od západu ubývat a ve studeném vzduchu se do střední Evropy od západu rozšíří tlaková výše. Silné mrazy se vyskytnou v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji a některých okresech Ústeckého, Středočeského kraje a Vysočiny.

Lidé by neměli při pobytu venku zapomínat na teplé oblečení a obuv, proti prochladnutí pomáhá pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy, a tím z těla uniká teplo. Malé děti, nemocní a staří lidé by měli omezit pohyb venku.

Silné sněžení během pondělí opět zkomplikovalo dopravu (o problémech jsme psali zde). Kvůli popadaným stromům a větvím nejezdily vlaky na pěti železničních tratích na Plzeňsku, a to včetně hlavního tahu z Plzně na Prahu. Silnice jsou však většinou sjízdné. 

Kvůli pádu stromů a větví zůstaly také tisíce lidí bez proudu. Ještě před polednem bylo bez elektřiny přes deset tisíc odběratelů. Problémy s poškozením elektrického vedení se nejčastěji objevovaly na jihu Čech a na Moravě. 

Podívejte se na aktuální počasí v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video