Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Rok se rozloučí teplým počasím. Na silvestra budou tři stupně nad nulou

  • 27
Poslední týden letošního roku bude teplejší, než je obvyklé pro tuto roční dobu. Teploty se vyšplhají přes den ke třem stupňům Celsia. V lednu se budou teploty držet mírně nad nulou a neměly by příliš kolísat. Z hlediska srážek bude období průměrné, vyplývá z měsíčního výhledu.

„Poslední týden v roce 2016 přinese počasí s vyššími teplotami, než je obvyklé v tuto roční dobu. V dalších týdnech by průměrné týdenní teploty neměly příliš kolísat. Měly by se pohybovat v hranicích dlouhodobého průměru,“ uvádějí meteorologové ve svém měsíčním výhledu.

Období od 26. prosince 2016 do 22. ledna 2017 bude teplotně průměrné. Interval průměrných teplot se v tomto období pohybuje mezi -3,3 až 1,3 °C. Nejnižší teplotu zaznamenali meteorologové v roce 1984, kdy bylo v průměru -9,2 °C. Nejvyšší teplota pochází z roku 2006, kdy se podařilo naměřit 4,4 °C.

O dvou nadcházejících vánočních svátcích se nejvyšší denní teploty mohou pohybovat ještě mezi pěti až 12 stupni a mrznout nebude ani v noci. Relativně teplá bude podle týdenní předpovědi i silvestrovská noc, kdy budou nejnižší teploty od minus jednoho do minus šesti stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou.

Srážkové úhrny se budou rovněž pohybovat na úrovni průměru. V tomto období spadne v průměru na celém území republiky mezi 24 až 53 milimetry.

Na Štědrý den trápila řidiče ledovka, před kterou ve výstraze varovali meteorologové (více čtěte zde). Kvůli zledovatělé silnici se bouralo na D1 i D35 (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Meteorolog, Silvestr

Video