ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Teplé počasí v Česku zůstane. Výrazněji se ochladí až v půlce října

  • 11
Příští týden se bude počasí měnit jako na houpačce. Po teplém začátku týdne, kdy se ručička teploměru vyšplhá až na 23 °C, by se mělo ochladit. Koncem týdne ale teploty opět vystoupají. V dalších záříjových týdnech meteorologové očekávají nadprůměrné teploty. Výrazněji se podle nich ochladí až druhý týden v říjnu, uvedli ve svém měsíčním výhledu.

Nadprůměrné teploty meteorologové očekávají v týdnu od 23. září - průměrné nejvyšší denní teploty by se měly držet okolo 20 stupňů Celsia. Začátek října má být teplotně průměrný, s denní maximální teplotou okolo 17 stupňů Celsia. Ochlazoval by se mělo až od 7. října, kdy by průměrná denní teplota měla klesnout na necelých čtrnáct stupňů Celsia.

„V prvním týdnu se očekává jen minimum srážek, během předpovědního období bude srážek zvolna přibývat. V první polovině října se budou týdenní srážkové úhrny pohybovat kolem dlouhodobého normálu,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Období od 16. září do 13. října by podle nich mělo být srážkově podprůměrné.

Dlouhodobá průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je 11,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1972, kdy teploměr vystoupal v průměru jen k 7,6 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2006 s průměrnou teplotou 13,5 stupně Celsia.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video