(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Koncem ledna přituhne, jak je obvyklé. Pravděpodobné jsou teplotní výkyvy

  • 40
Zbytek ledna a začátek února přinese mírné ochlazení. Zatímco přes den se teploty budou držet kolem nuly, v noci teploměr ukáže kolem - 4 stupňů Celsia. Uvádí to měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme kolem - 4 stupňů Celsia, nejvyšších denních teplot kolem 0 stupňů Celsia nebo slabě nad 0 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Očekávají však střídání mrazů a oteplení.

Nejvíc srážek nás podle meteorologů čeká právě od 7. do 13. ledna. Srážkově nadprůměrný však podle nich bude i následující týden. Srážky v obou posledních lednových týdnech budou podle meteorologů průměrné.

Průměrná teplota v Česku pro následující čtyři týdny je - 1,5 °C. Nejchladněji bylo v roce 1963, kdy se podařilo naměřit jen - 10,8 °C. Nejtepleji bylo naopak v roce 2007, kdy průměr dosáhl 3,4 °C. Interval průměrných srážek se pohybuje mezi 20 až 47 milimetry.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video