Řidiči by měli být opatrní, v některých krajích platí výstraha před náledím

  8:14aktualizováno  11:28
V části České republiky platí v úterý ráno výstraha před náledím či ujetým zledovatělým sněhem na silnicích a dalších komunikacích. Jde především o kraj Liberecký, Moravskoslezský, Zlínský, Královéhradecký, Jihočeský, Olomoucký a Vysočinu. Řidiči by tam měli jezdit opatrně. Ve východní části republiky se bude ledovka tvořit i ve středu a čtvrtek.

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Liberecký kraj

Liberecký kraj se v úterý probudil do dalšího mrazivého rána, teploty na některých místech klesají až k minus šesti stupňům. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, silnice jsou vlhké a místy se objevují mlhy, které mohou namrzat. Žádné vážné problémy na silnicích ale zatím podle policie hlášené nejsou.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou většinou holé a vlhké po chemickém posypu. Na mostech a v otevřených úsecích ale mohou namrzat. Řidiči by si měli dát pozor také na silnicích nižších tříd, které silničáři nesolí. Hlavně v horských oblastech na nich může být zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Teploty v kraji se v úterý ráno pohybovaly od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia. Většinou je oblačno až zataženo, fouká jen slabý proměnlivý vítr a místy je mlhavo. Teploty přes den vystoupají maximálně ke čtyřem stupňům, většinou ale bude kolem nuly. Objevit se může slabý déšť nebo sněžení.

Moravskoslezský kraj

Silničáři v Moravskoslezském kraji místy stále nabádají ke zvýšené opatrnosti. Některé vozovky mohou v úterý namrzat nebo na nich stále může být ujetý sníh, a to ve vyšších polohách. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Nejdříve mráz, pak oteplení. Další lednový týden bude teplotně nadprůměrný

Na mostě na dálnici D1 na 366. kilometru musejí řidiči dávat pozor na námrazu. Většina komunikací je ale v regionu holá a sjízdná bez omezení. Na silnici I/56 v Beskydech v úseku mezi Ostravicí a osadou Hlavatá, patřící k obci Bílá, platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun, protože silnice může být kluzká. Komunikace pro ně bývá v zimě uzavřená poměrně často, také nyní tam uzávěra platí již delší dobu.

Zlínský kraj

Silnice na Vsetínsku mohou v úterý ráno místy namrzat, případně se na nich může tvořit náledí. Vozovky ve vyšších polohách navíc pokrývá mnohde ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé a suché, na Zlínsku vlhké. Také tam by měli motoristé jezdit opatrně. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných ŘSD.

V kraji je nejčastěji jasno až polojasno, místy fouká slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus 11 do minus dvou stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout plus dvou stupňů Celsia. Přes den by mělo být většinou polojasno, lokálně s nízkou oblačností nebo mlhami, a to i mrznoucími. Odpoledne očekávají meteorologové místy přibývání oblačnosti. Vát bude slabý proměnlivý vítr.

Královéhradecký kraj

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého zledovatělého sněhu. Řidiči by měli být opatrní zejména v Krkonoších, na Broumovsku, ve vyšších polohách okresu Jičín a v Orlických horách. Ojediněle by se v kraji v úterý mohly objevit mrznoucí mlhy. Teploty v úterý ráno v kraji klesly k minus třem až k minus pěti stupňům Celsia, na horách až k minus deseti stupňům. ČTK to řekli silničáři a meteorologové.

Cestu na Sněžku pokryla ledovka, horská služba radí vyrazit v nesmekách

V úterý by mělo být v Královéhradeckém kraji skoro jasno až polojasno, postupně se od západu čeká oblačno až zataženo. Teploty by se přes den měly pohybovat od nuly do tří stupňů, na horách má být kolem nuly.

Kraj Vysočina

Silnice na Vysočině jsou díky nízkým teplotám převážně holé a vymrzlé. Přes noc silničáři obnovovali hlavně posyp na úsecích silnic, kde se nesolí. Na nich také zůstává ujetý či zledovatělý sníh, nejvíc na Žďársku. Silnice jsou podle silničářů s opatrností sjízdné, vlhké povrchy mohou namrzat a v některých místech klouzat.

„Teploty se pohybují od minus pěti do minus osmi, je jasno, krásně to vymrzlo,“ řekl dispečer Krajské správy a údržby Kraje Vysočina Aleš Hubený. V noci podle něho vyjelo jen do deseti sypačů s inertním posypem, který na zledovatělém povrchu po projetí aut ubývá.

Na Vysočině bude v úterý podle meteorologů hlavně polojasno, především ve východní části kraje se ale mohou vyskytovat mlhy, i mrznoucí. Nejvyšší odpolední teploty budou od nuly do tří stupňů Celsia.

Jihočeský kraj

Na některých jihočeských silnicích je náledí, všechny komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. ČTK to v úterý řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakar Zich. Teploty se pohybují od minus osmi stupňů Celsia k nule.

Na části jihočeských silnic je náledí, řidiči by měli jezdit opatrně

„Prováděli jsme skoro ve všech okresech preventivní údržbu v noci, dnes (v úterý) k ránu. Teď na okrese České Budějovice kvůli lokálním náledím,“ řekl dispečer kolem půl sedmé ráno.

V jižních Čechách bude v úterý polojasno, od západu postupně oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť, v polohách nad 800 metrů sněžení. Nejvyšší denní teploty vystoupají na jeden až čtyři stupně Celsia, vyplývá z předpovědi meteorologů.

Olomoucký kraj

Se zvýšenou opatrností jsou v úterý ráno sjízdné silnice na Šumpersku. Důvodem je mrznoucí mrholení a místy i mlha, která snižuje viditelnost. Silnice jsou v Olomouckém kraji již většinou holé, správci je ošetřili chemicky. Pouze ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka leží na vozovkách ošetřovaných inertním materiálem sníh, vyplývá z informací ŘSD.

K obezřetnosti nabádají silničáři řidiče na hlavních tazích Šumperska, a to kvůli mlze a mrznoucímu mrholení. Od středních poloh na silnicích udržovaných inertně leží ujetá, místy zledovatělá sněhová vrstva krytá posypem. Obdobná situace je i na inertně udržovaných vozovkách na Jesenicku, uvádí ŘSD. Zvýšená opatrnost je podle silničářů nutná i při projíždění okolí Šternberku, silnice jsou tam většinou vlhké.

V oblasti Litovle jsou silnice mokré po chemickém ošetření, místy tam viditelnost komplikuje mlha, na Prostějovsku i Přerovsku jsou podle ŘSD v úterý ráno silnice sjízdné bez omezení.

Teploty byly v úterý ráno v Olomouckém kraji mrazivé, na Přerovsku se pohybují od osmi do pěti stupňů pod nulou. Podobně teplota klesla také na Prostějovsku. V kraji je v úterý jasno nebo polojasno.

Na východě republiky se bude ledovka tvořit i v dalších dnech

Ve východní polovině země se bude ve středu a čtvrtek vlivem mrznoucího deště místy tvořit ledovka. Řidiči a chodci by proto měli být při pohybu venku opatrní, ledovka může způsobit problémy v dopravě a lidem hrozí úrazy po uklouznutí. ČTK to v úterý sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jeho upozornění na ledovku platí od středečních šestnácti do čtvrtečních devíti hodin ráno. Počítat s ledovkou mají obyvatelé Zlínského a Olomouckého kraje, lidé v okresech Moravská Třebová, Lanškroun a Žamberk v Pardubickém kraji, v okresech na severu a východě Jihomoravského kraje a na jihu a západě Moravskoslezského kraje.

Podívejte se na aktuální počasí nad Prahou:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...