Jeden mrazivý týden nedokazuje, že oteplování neexistuje, říká klimatolog

  18:00
Vnímání lidí je zkreslené, letošní zima je spíše teplejší, myslí si klimatolog Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Pavel Zahradníček. „Jeden mrazivý týden v únoru nedokazuje, že globální oteplování neexistuje,“ dodal v rozhovoru pro iDNES.cz. Zahradníček také uvedl, že na konci 21. století by se v českých nížinách na jihu Moravy a Polabí mohlo podnebí přiblížit středomořskému.
Zasněžená Praha (8. února 2021)

Zasněžená Praha (8. února 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Poslední týden přinesl mrazy a sněhovou pokrývku i v nížinách, kterou v takovém množství řada lidí roky nepamatuje. Je letošní zima teplotně i sněhově výjimečná i z dlouhodobého hlediska?
Osobně si myslím, že se o žádnou extrémní epizodu nejednalo, ba naopak to byl typický projev během zimní sezony, kdy k nám pronikl chladný vzduch od severu a mrzlo. Naše vnímání je hodně zkreslené posledními teplými zimními sezonami a hlavně rokem 2019, kdy zima prakticky nebyla a nikde neklesla minima pod -20 stupňů Celsia. 

Z dlouhodobého hlediska je současná zima překvapivě spíše teplotně nadprůměrná. V prosinci byla teplota o 2,6 stupně vyšší než dlouhodobý průměr mezi lety 1981 až 2010 a v lednu o 0,9 stupně. Myslím, že podle jednoho mrazivého týdne to nelze hodnotit a podle nejnovější předpovědi nás naopak čeká nadprůměrně teplý zbytek února.

I sněhu je méně či stejně jako je dlouhodobý průměr. V Brně například od začátku roku nasněžilo jen 39 procent obvyklých hodnot a na Šumavě jen 69 procent. Lepší situace je na Lysé hoře, kde nasněžilo množství sněhu, které je na toto období obvyklé.

Jak je na tom letošní zima v porovnání s historickými rekordy?
Historický rekord je už vousatý a to z 11. února 1929, kdy na stanici v Litvínovicích u Českých Budějovic bylo naměřeno -42,2 stupně Celsia. K těmto hodnotám jsme měli zatím hodně daleko. I přesto, že v některých mrazových kotlinách bylo naměřeno letos okolo -30 stupňů, tak musíme tyto hodnoty brát s rezervou, jelikož umístění těchto stanic je účelové, právě s ohledem na monitorování těchto mrazů.

Češi si na mrazy v posledních letech poněkud odvykli, jak to však bude v budoucnu? 
O žádném chladnějším počasí se nedá vůbec hovořit. Období mezi lety 2015 až 2019 bylo nejteplejší pětiletí za dobu měření. Rok 2020 sice přišel hodně obyvatelům chladný, ale patřil opět k těm velice nadprůměrným. Například v Brně byl pátým nejteplejším od roku 1800.

Zimní měsíce se statisticky významně oteplují a to o 0,37 stupňů za 10 let. Modely počítají, že tento trend bude pokračovat a dokonce v zimě porostou teploty nejrychleji. Při optimistickém scénáři mohou být ke konci století zimy v průměru o 2 stupně teplejší, při pesimistickém dokonce až o 5 stupňů. To samozřejmě bude znamenat, že nám bude ubývat sněhové pokrývky a to hlavně v nižších a středních polohách a na horách naopak sníh sice vždycky bude, ale sezona tu bude kratší o 20-30 dnů.

Mgr. Pavel Zahradníček, Ph.D.

Klimatolog Pavel Zahradníček
  • Je absolventem Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 
  • Doktorát získal v oboru fyzické geografie. 
  • V Ústavu výzkumu globální změny AV ČR má na starost oblast budoucích scénářů klimatické změny.
  • Zabývá se také kontrolou kvality dat, tvorbou technických řad, analýzou časových řad a zpracováním výstupu klimatických modelů.

Neposouvá se tedy Česko typem podnebí postupně spíše někam do subtropického pásu?  
Je pravda, že se nám celkově v Evropě posouvají klimatické oblasti. V současném klimatu v rámci Česka je tento posun pozorován hlavně na Vysočině, která byla svým charakter počasí vždy specifická, ale nyní se dostává spíše na úroveň teplejších nižších oblastí. Podle starších studií modely předpokládaly, že ke konci století by se klima na jižní Moravě, v Polabí a také v dolním Rakousku a jižním Slovensku mohlo už blížit středomořskému charakteru počasí.

Souvisí to s globálním oteplováním?
Ano, klimatická změna je příčinou toho, že se nám nejen zimní měsíce dlouhodobě oteplují. Týká se to všech sezon. I v zimě díky klimatické změně více prší, než sněží, jelikož prostě dny jsou teplejší a většinou nad bodem mrazu. To je asi nejviditelnější změna během zimních měsíců.

Dá se odhadnout, jak velký vliv na to má činnost člověka nebo zda je to pozvolný přírodní proces?
Pokud by šlo o pozvolný přírodní proces, tak by se v současnosti klima neměnilo, jelikož přirozené procesy jsou v neutrálním postavení. Bohužel nám rostou skleníkové plyny, které vypouští do atmosféry člověk.

Řada lidí však globální oteplování právě kvůli letošní zimě a poměrně chladnému loňskému létu popírá. Nemají trochu pravdu? 
Léto 2020 bylo teplejší o 0,6 stupně, než je dlouhodobý průměr mezi lety 1981 až 2010. Za poslední roky to sice bylo jedno z těch chladnějších, ale i přesto teplejší než je obvyklé. Díky výjimečnému období po roce 2010 mají lidé zkreslený pohled, jakýkoliv chladnější výkyv jim připadá netypický. Přece jeden mrazivý týden v únoru nemůže někdo považovat za důkaz toho, že klimatická změna přestala existovat. 

Počasí je silně variabilní. Je zcela běžné, že k nám v zimě pronikne velice chladný nebo v létě velice teplý vzduch. Pro hodnocení klimatických změn je nutné brát v potaz dlouhodobé změny a ty jsou, bohužel, značně viditelné i na samotné přírodě. Krátkodobé výchylky jsou naopak zcela normální a musíme spíše sledovat, jestli nenarůstá jejich extremita oběma směry.

Česko se dlouhodobě potýká se suchem, letošní zima ovšem přinesla poměrně velké množství srážek. Na většině území je nyní půda nasycená na maximum. Je sucho pro letošní rok zažehnáno?
Není to jen o letošní zimě, ale prakticky od května 2020 byly srážky nadprůměrné, i když to neplatilo pro všechny měsíce a ani pro celou republiku. Například na severozápadě republiky spadlo srážek méně, než je obvyklé. 

V letošním roce zatím opravdu spadlo více srážek, ale sněhové pokrývky je stále relativně málo. Ta je důležitá na doplňování půdní vláhy v době startu vegetační sezony, kdy rostliny začínají čerpat vodu z půdy. Oproti minulým rokům máme určitě lepší výchozí situaci do začátku vegetační sezony a je větší pravděpodobnost, že na jaře by nás sucho trápit nemuselo. Ale rozhodne meteorologická situace v daný okamžik.

Konec arktických teplot v Česku, v polovině týdne se oteplí, přijde ale déšť

Dokážeme už nyní odhadnout, jaké bude léto?
Odhadnout se to dá pouze na základě statistické předpovědi založené na průměrném klimatu, ale relevantní předpověď vám nikdo nedokáže dát. V tomto je příroda o hodně mocnější než my.

Jak dlouho dopředu má smysl počasí předpovídat? 
Na portálu Intersucho počítáme předpověď sucha a základních meteorologických prvků na 10 dnů dopředu, což je na hranici spolehlivosti. Při dynamickém počasí nemusí být přesnost ani na konkrétní den, proto se často pracuje s nowcastingem (velmi krátkodobá předpověď upravovaná podle aktuální situace, pozn. red.). Naopak při stabilním počasí je vysoká přesnost počasí i na více než 10 dní. Ale v průměru se dá spoléhat na předpověď opravdu na 7-10 dnů. 

Dále existují delší produkty, jako je měsíční předpověď, kterou například připravuje Evropské centrum pro střednědobou předpověď a nebo sezonní předpovědi na tři měsíce dopředu pod záštitou projektu Copernicus. Spolehlivost těchto predikcí je, bohužel, zatím dosti slabá a to hlavně v případě srážek.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...