(ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Počasí je letos o čtyřicet dní napřed, odpovídá klimatu v Maďarsku

  • 163
Počasí v Česku je letos o čtyřicet dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Venkovní teploty připomínají začátek letních prázdnin. Podle informací, které meteorologové uvedli na svém webu, dosáhl průměr teplot za posledních třicet dní 16,2 stupně Celsia. Odpovídá to v historických tabulkách normálu pro období od 6. června do 5. července.

„Abychom zjistili, o kolik si letošní počasí pospíšilo směrem k létu, spočítali jsme průměrnou teplotu na stanici Praha-Ruzyně za posledních třicet dní a hledali, pro jaké kalendářně nejbližší období odpovídá tato teplota dlouhodobým průměrům. Schválně jsme použili starší normál 1961–1990, aby lépe vynikl rozdíl mezi ‚normální‘ a letošní teplotou. Výsledkem je období 6. června až 5. července. Tedy jsme o „biblických“ 40 dní napřed,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka zatím ze současného trendu počasí nelze předpovědět, jak bude vypadat léto.

„Můžeme mít odhad, že léto bude teplejší a sušší, než bývá obvyklé. Může to znamenat velký problém, protože povrchových i podpovrchových vod je velmi málo a zhoršuje se to. Pokud současný trend bude pokračovat, bude léto velmi kritické - žlutá tráva, polouschlá vegetace a málo vody v řekách. Nepomohou tomu ani lokální bouřky, které byly například během pondělí,“ řekl Dvořák iDNES.cz.

„Může přijít deštivý červen, takzvané medardovské deště, které zcela změní charakter počasí, ale bohužel to nikdo neumí předpovědět,“ doplnil meteorolog.

Horké počasí s sebou přináší také stále častější bouřky. Český hydrometeorologický ústav v úterý opět vydal výstrahu před bouřemi s přívalovými dešti a kroupami, které mohou zasáhnout velkou část Čech v úterý a ve středu. Voda může zatopit níže položená místa a sklepy či podemlít silnice.

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami platí pro západní část Středočeského kraje a Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj dnes mezi 14:00 a 22:00 a ve středu mezi 12:00 a 22:00. Bouřky mohou být podle meteorologů doprovázeny krupobitím a přívalovými dešti.

Místy, hlavně na menších tocích, proto může kolísat průtok a mohou se rozvodnit i jindy suchá koryta. Dá se očekávat i rychlý odtok vody ze svahů a zatopení míst v nižších polohách.

Jeden z nejteplejších květnů v historii

V Česku nyní panuje velmi teplé letní počasí, přičemž léto ještě nezačalo. Podle meteorologického kalendáře trvá léto od začátku června do konce srpna a podle astronomického kalendáře začíná 21. června.

V Krkonoších roztála Mapa republiky, nejdříve v historii jejího měření

Už duben přinesl extrémně teplé počasí a skončil jako nejteplejší duben od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat. Podle meteorologů bude i květen patřit mezi nejteplejší. „Předběžný odhad je, že bude patřit mezi pět nejteplejších v historii pozorování,“ uvedli.

Z nezvykle teplého jara nemají příliš velkou radost pěstitelé zeleniny. Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman už dříve ČTK řekl, že vysoké teploty mohou zpomalit růst a naopak uspíšit vývoj, což by mohlo znamenat nižší výnosy.

Sucho v Česku může za nedostatek vody v řekách a deficit vláhy v půdě, řekl v Rozstřelu bioklimatolog (05/2018)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video