První jarní sněženky (Ilustrační snímek)

První jarní sněženky (Ilustrační snímek) | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Mrazy skončily, v příštích dnech nás čeká jarní počasí. Bude až 16 °C

  • 29
Mrazy definitivně skončily a čtvrteční počasí už bude místy připomínat jaro. Obloha bude slunečná a teploty mohou vyšplhat až k 10 °C. Stejné počasí vydrží i v pátek. O víkendu se sice očekává déšť, ale bude se nadále oteplovat. V neděli může být na některých místech až 16 °C.

„Středa přinesla poměrně velké rozdíly v odpoledních teplotách. Zatímco na jižní Moravě naměřili i 12 stupňů, na severu Čech byla maxima jen kolem tří stupňů Celsia. Čtvrteční počasí už bude připomínat začínající jaro na celém území. Ranní zamračenou oblohu během dne vystřídá sluníčko, sněhové přeháňky už se budou objevovat jen na horách a odpolední teploty se na některých místech dostanou i k 10 °C,“ uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle se objeví slabý déšť, v polohách nad 700 m sněžení. Během dne se bude obloha postupně projasňovat. Později večer bude v Čechách od západu přibývat oblačnosti. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, v Čechách místy s nárazy kolem 15 m/s. Ten ale bude k večeru částečně slábnout a měnit se na jižní. Na Moravě bude zpočátku foukat vítr slabý do 3 m/s.

V noci na pátek očekáváme oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Na severozápadě se může přechodně objevit déšť, v polohách nad 700 m sněžení. Na jižní Moravě se srážky objeví jen ojediněle. Nejnižší teploty budou mezi +2 až -2 °C, ojediněle se může tvořit náledí. Vát bude mírný jihozápadní až západní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, na Moravě a severu Čech vítr slabý proměnlivý do 3 m/s.

Jaro v lednu, na jaře mráz. Je tu nová zima, zvykejte si na extrémy

V pátek přes den bude oblačno až polojasno, na horách bude ojediněle slabě sněžit. Na jihu a východě bude zpočátku až zataženo a místy se objeví déšť, v polohách nad 700 m sněžení. Večer bude od jihozápadu přibývat oblačnosti. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C. Bude foukat mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, k večeru postupně vítr slabý proměnlivý do 3 m/s.

„Velká část pátečního dne bude slunečná, v dalších dnech už se budou hodit spíš deštníky než sluneční brýle, ale bude se dále oteplovat. O víkendu zůstanou noční teploty většinou nad nulou a odpolední se budou šplhat nad 10 stupňů Celsia,“ dodala.

V sobotu bude oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Během dne se místy objeví občasný déšť, na severozápadě četnější. Nejnižší noční teploty budou +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Povane slabý jihozápadní až jižní vítr, na Moravě a ve Slezsku až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

V neděli očekáváme oblačno až polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností a ojediněle mrholení. Odpoledne bude přibývat oblačnosti a později večer se objeví déšť nebo místy přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty pak 12 až 16 °C, při nízké oblačnosti kolem 10 °C. V noci bude vát slabý jižní, přes den mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s. Večer bude v Čechách vítr slabý proměnlivý.

V pondělí předpokládáme většinou zataženo s deštěm, v Čechách ojediněle i vydatným. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty pak mezi 9 až 13 °C. Bude foukat mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.

Od úterý do čtvrtka bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 5 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 14 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video