ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dress code ve vedru tolik neplatí, šortky už mohou obléknout i v bankách

  • 66
Hlavně pohodlí. Už ani velké firmy nebo banky v Česku nelpí ve vedru na kravatě, povoleny jsou leckde i šortky. Ženy pak nemusejí nosit ani punčochy. MF DNES udělala anketu mezi českými firmami i státními úřady, jestli v letošním létě poskytly zaměstnancům nějakou úlevu, pokud jde o pravidla odívání.

Třeba v Moneta Money Bank podle mluvčí Zuzany Filipové platí úleva, že nad 25 stupňů není povinná kravata a punčochy pro ženy.

V Československé obchodní bance mohou zaměstnanci mít v parnu i krátké kalhoty. O pravidlech odívání se tam dokonce konalo referendum.

„Minulé léto jsme zaměstnance nechali o dress codu hlasovat. Zvítězil ležérní styl, který by se dal označit jako business casual. Doba, kdy ženy musely mít punčochy a uzavřenou obuv a muži oblek s kravatou, už je pryč. V horku u nás však mohou zaměstnanci chodit i v šortkách, pokud nemají naplánované žádné schůzky,“ uvedl Patrik Madle z ČSOB. Podobně povolují kraťasy i další společnosti.

Ležérní pátek

Většinou ale tvrdší pravidla platí pro pracovníky, kteří se dostávají do přímého kontaktu se zákazníkem.

A zažitý je i zvyk volnějších pátků. „Naši obchodníci mají, řekněme, volnější ruku a v horkých dnech nejsou výjimkou ani slušné krátké kalhoty,“ reagoval Tomáš Hlavatý, personální ředitel Stavebnin DEK, největšího prodejce stavebního materiálu v Česku. „Pátky jsou o něco volnější a zaměstnanci mohou využít benevolentnějších pravidel,“ dodal Hlavatý.

Armáda České republiky má dokonce vlastní hygieničku, která už v červnu vydala k pravidlům oblékání v létě speciální opatření. To mimo jiné, citováno doslova „povoluje změnu ústroje například snížením vrstev oděvu“.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek pak připomíná, že vojáci Hradní stráže, kteří by těžko mohli chodit bez slavnostní uniformy, bývají ze strážních budek před Pražským hradem v horkých slunečných dnech raději rovnou staženi.

Naopak v jiných velkých firmách pravidla pro odívání na kancelářských pozicích ani nenastavují, třeba ve Škodě Auto nebo společnosti ČEZ.

„Společnost ČEZ nemá striktně předepsaný dress code pro kancelářské profese. Všeobecně se dá říci, že zaměstnanci volí většinou styl business casual a pátky jsou obvykle neformálnější,“ odpověděla mluvčí Alice Horáková.

Špaček: Etiketu nezajímá počasí

Neoblomný ale zůstává nejznámější český konzultant pro etiketu Ladislav Špaček, podle kterého pravidla platí bez ohledu na počasí. „Etiketa řeší společenské situace, nezabývá se klimatickými změnami, parametry počasí, teplotou či vlhkostí. Do divadla na večerní představení musí mít muž tmavý oblek, košili, kravatu a polobotky. Je-li mu horko, musí to vydržet,“ říká Špaček.

„Jestli některé firmy zohledňují počasí, budiž, ale v době, kdy ve většině firem je klimatizace samozřejmostí, to nevidím jako nezbytné,“ dodal Špaček.

Zajímavě se popasovali s pravidly odívání poslanci a senátoři. Důsledný dress code dodržují během zasedání horní či dolní komory parlamentu, kdy jsou k vidění až na výjimky všichni v obleku. Mimo zasedací dny o parlamentních prázdninách autor tohoto textu zažil i vysoko postavené poslance z vedení Sněmovny ve svých kancelářích v kraťasech.

Máte ve svém zaměstnání ve vedru povolené úlevy v pravidlech o oblékání?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 26. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 332
Ne
Ne 205

VIDEO: Konec trapasů. Takto se mají muži správně oblékat:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video