ilustrační snímek | foto: Jiří Kouřil

Nadále platí výstraha před bouřkami, ještě v úterý bude až 30 stupňů

  • 66
Ačkoliv předpovídané víkendové bouřky se nakonec objevily pouze na části území Česka, výstraha před nimi zůstává platná i nadále na celém území republiky. Nejvyšší pravděpodobnost jejich výskytu bude na severu území. Bouřky se na některých místech mohou objevit i v úterý.

„Stále však platí, že silná bouřka doprovázená zejména srážkovými úhrny kolem 45 mm nebo nárazy větru kolem 70 km/h se může objevit kdekoli. Odpolední silné bouřky nejsou vyloučeny ani v úterý,“ upozorňuje meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu

„V dalších dnech se sice mohou objevovat místní přeháňky, pravděpodobnost bouřky ale bude i s ohledem na nižší teploty menší,“ dodává.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

V pondělí čekejme většinou oblačno, ojediněle, během dne postupně místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné, doprovázené přívalovými srážkami s nárazy větru kolem 70 km/h. Večer ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C, na jihozápadě Čech kolem 24 °C, v 1 000 m na horách kolem 22 °C.

V noci na úterý meteorologové předpovídají oblačno až polojasno, zpočátku místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Postupně srážky jen ojediněle. Nejnižší teploty 18 až 14 °C.

V úterý přes den bude převažovat většinou oblačno, ojediněle, během dne postupně místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C, ojediněle až 31 °C.

Ve středu meteorologové očekávají polojasno, ojediněle přeháňky. Od západu očekávejte přechodně přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C.

Výstraha meteorologů

Platnost od pondělí 14:00 do půlnoci na úterý:

  • Platí pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Pardubický,  Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký kraj a Vysočina
  • Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami s úhrny kolem 45 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. V ranních a dopoledních hodinách bude bouřková činnost přechodně slabší.

Platnost od úterního poledne do půlnoci na středu:

  • Platí pro: Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj
  • Očekávají se ojediněle silné bouřky s přívalovými srážkami s úhrny kolem 45 mm a ojedinělé nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami. Ráno a dopoledne bude bouřková činnost přechodně slabší.

Ve čtvrtek počítejte s oblačnou až polojasnou oblohou, zpočátku se budou místy objevovat přeháňky, ojediněle i bouřky. Od západu bude srážek postupně ubývat. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do příštího pondělí: Bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video