Na severovýchod Česka se ženou extrémní srážky, může napršet až 100 mm

  • 146
Extrémní srážky, vydatný déšť i povodňové stupně. Meteorologové upřesnili svoji výstrahu, na severovýchodě země zvýšili stupeň nebezpečí až na extrémní. V úhrnech zde může ojediněle během 24 hodin napršet i přes 100 milimetrů. Kvůli dešťům hrozí také hlavně na severovýchodě republiky rychlý vzestup hladin řek.

„Vzhledem k očekáváným až extrémním srážkám a aktuálnímu vysokému nasycení povodí z minulých dní může docházet v srážkami zasažených povodích k vzestupům hladin zejména malých toků s možností překročení 1. SPA, ojediněle 2. SPA. V povodí Dyje, na tocích odvodňujících Jeseníky, Orlické hory a na přítocích středního Labe nelze vyloučit i přechodné překročení 3. SPA,“ upozorňuje Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Varování před extrémními srážkami platí v Královéhradeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a částech Olomouckého a Zlínského kraje od čtvrtečního poledne do pátečního večera. Kvůli dešťům tam také hrozí vzestup hladin řek.

Vydatný déšť už v noci na čtvrtek zasáhl jihozápadní polovinu Česka. Na některých místech tam do rána napršelo i přes 20 milimetrů srážek za 6 hodin. 

Během čtvrtka se budou nad našem území vytvářet bouřky, které budou ojediněle i silné s přívalovými srážkami nebo kroupami. Déšť se postupně během dne přesune z jihozápadu Čech na východ.

„Ve čtvrtek odpoledne a večer se v severovýchodní polovině území vyskytnou místy bouřky s přívalovými srážkami, které mohou způsobit i přívalovou povodeň. Později večer a v noci na pátek přecházet do deště. Déšť bude v pátek večer postupně s výjimkou severovýchodu slábnout,“ uvedl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Od čtvrteční 12. hodiny až do páteční 18. hodiny platí výstraha před vydatným deštěm pro Prahu, část Libereckého, Středočeského, Olomouckého, Jihomoravského, Zlínského kraje a Vysočinu. 

Nejvyšší teploty během dne vystoupí na 19 až 23 stupňů Celsia, na západě a jihozápadě bude kolem 17 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem 16 stupňů. 

V noci na pátek bude stále zataženo až oblačno a zpočátku se místy objeví přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné s přívalovými srážkami. Postupně budou přecházet do občasného deště, ojediněle i vydatnějšího. Na jihozápadě bude většinou beze srážek a postupně bude od jihozápadu docházet k dalšímu ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší teploty klesnou na 15 až 11 stupňů Celsia. 

V pátek přes den bude převážně oblačno a zpočátku se místy vyskytne občasný déšť, během dne se pak místy objeví přeháňky, ojediněle i bouřky. Večer bude srážek ustávat a bude docházet k ubývání oblačnosti. Maximální teploty se budou pohybovat mezi 18 až 22 stupni Celsia. 

Víkendové bouřky:

V sobotu meteorologové předpokládají oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ojediněle se objeví i bouřky. V Čechách bude později místy až polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 14 až 10 stupňů Celsia. Během dne pak vystoupí na 19 až 23 stupňů.

V neděli bude oblačno, přechodně až polojasno a ojediněle s přeháňkami. V noci teploty klesnou na 13 až 9 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se pak budou pohybovat od 20 až do 24 stupňů. 

Sto litrů na metr? Pršelo na malém prostoru, sucho stále úplně nevymizelo

V pondělí bude polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty budou mezi 13 až 9 stupni Celsia. Během dne pak teploty v maximech vystoupí na 21 až 25 stupňů Celsia.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:Bude skoro jasno až polojasno, během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat k 15 až 10 stupňům Celsia. Během dne pak bude 22 až 26 stupňů, postupně 25 až 29 stupňů.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video