ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Na Děčínsku opět zasahovali hasiči, silné bouřky hrozí i v dalších krajích

  • 169
Vydatný déšť v pondělí odpoledne zaměstnal hasiče na Děčínsku, kde padaly stromy, voda zaplavila i viadukt. Podle předpovědi meteorologů hrozí přívalové deště, kroupy a nárazy větru. Nejhorší má být situace v části Jihočeského, Královéhradeckého kraje a na Vysočině.

V Děčíně vyjížděli hasiči od 16:38 hodin celkem k 13 událostem. Většinou šlo o vodu ve sklepě nebo popadané stromy. V ulici U koupaliště byl také zatopený viadukt.  

Za dalších 45 minut už vyjížděli k dalším sedmi událostem. „V Kamenné ulici zlomený strom, v Jedličkově nalomené větve, další stromy v Březinách, v Krokově ulici u cyklostezky a přes komunikaci U cihelny,“ napsali hasiči na Twitteru s tím, že neodtéká ani voda z Březové ulice a zaplavený je také jeden kotel ve sklepě u rodinného domu. 

Kolem 16. hodiny ČHMÚ uvedl, že většina bouřek se momentálně váže hlavně na horské a podhorské oblasti. I přesto se na jihu Čech a Novohradsku podle radarových dat objevil tzv. storm-splitting, což je rozdělení mateřské bouře na dva komponenty. 

To svědčí s největší pravděpodobností o supercelární bouři. „Dominantní pravý člen (tzv. right mover) se bude v následujících minutách pohybovat víceméně východním směrem do Rakouska,“ uvedl ČHMÚ, který upozorňuje na to, že lidé nacházející se v této oblasti se mají bouři z bezpečnostních důvodů snažit vyhnout. 

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Na Moravu a do Slezska mají bouřky dorazit večer. Ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku budou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, nárazy větru až kolem 90 km/h a kroupami. Ve druhé polovině noci bude od jihozápadu přeháňková a bouřková činnost ustávat.

V oblastech se silnými a velmi silnými bouřkami očekávají meteorologové v pondělí večer a v noci na úterý prudké vzestupy hladin některých menších toků až k úrovni 1. SPA, krátkodobě nelze vyloučit ani dosažení vyšších SPA. Rizikové jsou zejména oblasti s již vysokým nasycením (pohraniční hory a jejich podhůří, Brdy) při překročení úhrnu 30 mm/hod.

Bouřky v minulém týdnu napáchaly miliónové škody v Ústeckém kraji: 

22. července 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video