Proměnlivé počasí přinese déšť i slunce. V závěru týdne nás čekají letní dny

  • 36
Velikonoční pondělí bude prosluněné. Následující dny přinesou déšť, přeháňky a místy i bouřky. Odpolední teploty v závěru pracovního týdne se mohou vyšplhat až k 28 stupňům Celsia. Ochladí se až o následujícím víkendu, uvádí ČHMÚ. Suché a teplé počasí s nedostatkem srážek bude pokračovat a v důsledku toho bude postupně narůstat nebezpečí vzniku požárů.

„Velikonoční pondělí bude ještě většinou slunečné, v úterý bude již hodně oblačnosti a místy se přidají přeháňky nebo déšť, pozor na zesilující jihovýchodní vítr, který bude v úterý a ve středu místy v nárazech 50 až 70 km/h,“ uvedl meteorolog Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Na konci týdne se má oteplit a můžeme očekávat letní teploty okolo 25 stupňů Celsia. 

V pondělí čekáme jasno nebo skoro jasno. Na východě postupně polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 17 až 21 °C, na severovýchodní Moravě a ve Slezsku kolem 15 °C, v 1000 m na horách budou kolem 14 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 10 °C. 

V noci na úterý bude jasno až polojasno, postupně až oblačno a ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy přeháňky. Nejnižší teploty klesnou k 11 až 7 °C, na severovýchodě až 3 °C. 

V úterý přes den bude oblačno až zataženo, na západě a jihozápadě Čech přechodně až polojasno. Od jihovýchodu místy přeháňky nebo déšť, v západní polovině Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty ukáže teploměr 13 až 17 °C, v západní polovině Čech místy až 19 °C.

Ve středu bude zpočátku většinou oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Postupně většinou polojasno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty budou 18 až 22 °C, v Čechách místy kolem 24 °C. 

Ve čtvrtek bude převážně polojasno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty budou 24 až 28 °C. 

V pátek čekáme zpočátku převážně polojasno, během dne od západu postupně oblačno až zataženo a na většině území se objeví déšť nebo přeháňky, místy i bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty ukáže teploměr 24 až 28 °C, na západě kolem 22 °C. 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Zpočátku srážky četnější. Přechodně místy i polojasno. Nejnižší noční teploty v sobotu 12 až 8 °C, v dalších dnech 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 20 °C.

ČHMÚ varuje před nebezpečím vzniku požárů

V úterý bude na většině území Česka vát silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Kvůli pokračujícímu teplému počasí a suchu tak bude narůstat nebezpečí vzniku požárů.

Meteorologové mimo jiné doporučují, aby lidé v lesích i jinde v přírodě nerozdělávali oheň, nevypalovali trávu, neodhazovali cigaretové nedopalky na zem a nepoužívali přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video