(ilustrační snímek) | foto: Skiareál Ještěd

Žádný mráz, žádný sníh. Teplé počasí zakončí rok 2018

  • 46
Podle meteorologů se teploty v posledním týdnu roku 2018 budou držet nad nulou, teplotní maxima se budou pohybovat nejčastěji okolo 4 stupňů Celsia. V nížinách se sněhu nedočkáme, na horách bude sněžit ojediněle a teploty se budou pohybovat okolo bodu mrazu.

„Sněhové vločky se budou vyskytovat od vyšších poloh, v nižších polohách bude sněžit jen přechodně a sníh bude po těchto případných epizodách rychle odtávat. S ohledem na slabou intenzitu srážek se bohužel ani na horách významnějšího nárůstu pokrývky nedočkáme. Na druhou stranu je dobré zdůraznit, že sníh, který v současnosti na horách leží nebude ani odtávat, spíše jen sesedat. Ve výškách kolem 1 000 metrů se totiž bude teplota po většinu období do Nového roku pohybovat kolem bodu mrazu,“ prozradil iDNES.cz Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve čtvrtek meteorologové očekávají zpočátku většinou zataženo, na Moravě a ve Slezsku místy déšť. Během dne od západu ustávání srážek a zejména v Čechách ubývání oblačnosti na oblačno až polojasno. Nejvyšší teploty 4 až 8 stupňů Celsia, v 1 000 m na horách kolem 2 stupňů Celsia. 

V noci na pátek bude oblačno až zataženo, místy přechodně až polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě k ránu přechodně místy déšť. Nejnižší teploty 3 až -1 stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti a slabém větru až -2 stupňů Celsia. 

V pátek bude zpočátku oblačno až polojasno, místy zataženo. Během dne od severu přibývání oblačnosti a místy občasný déšť, od severu nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 3 až 7 stupňů Celsia. 

V sobotu by mělo být zataženo až oblačno, v jihozápadní polovině Čech přechodně až polojasno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy déšť, nad 700 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty 4 až 0 stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až -3 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia. 

V neděli čekejme zataženo až oblačno, od severozápadu déšť nebo přeháňky, nad 800 m, místy přechodně nad 500 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty 3 až -1 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia. 

Na pondělí předpověď hlásí zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, zpočátku nad 800 m, na severovýchodě nad 500 m srážky sněhové. Přechodně místy polojasno. Nejnižší noční teploty 3 až -1 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Vyhlídka počasí od podělí do středy předpovídá, že bude nejpravděpodobněji zpočátku velká oblačnost, místy déšť, na horách sněžení. Postupně proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, četnější na horách. Nejnižší noční teploty 3 až -1 stupňů Celsia, postupně 0 až -4 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia, postupně -1 až 3 stupňů Celsia.

Podívejte se, jaké počasí aktuálně panuje nad Prahou:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video