Studená fronta přinese jen krátké ochlazení. | foto: AP

Studená fronta přinese jen krátké ochlazení. O víkendu nastoupí další tropy

  • 59
Středa byla nejteplejším dnem letošního roku. Nejvyšší teplotu naměřili v Doksanech, a to 38,9 stupňů. Studená fronta, která s sebou přinese chladnější vzduch, k nám dorazí v průběhu čtvrtka. Nejchladnějším dnem tohoto týdne pak bude pátek, ovšem o víkendu se opět vrátí tropické teploty.

„Studená fronta, která k nám dorazí ve čtvrtek, s sebou jen výjimečně přinese přeháňky nebo bouřky,“ uvedl z Českého hydrometeorologického ústavu Marjan Sandev.

Ve čtvrtek vydrží jasno až polojasno, zpočátku na jihu a východě při zvětšené oblačnosti se ojediněle může vyskytnout přeháňka nebo i bouřka. Nejvyšší teploty vystoupají k 26 až 30 °C, na jihu a jihovýchodě až 32 °C, v 1 000 metrech na horách pak k 19 °C, na Šumavě k 23 °C.

V noci ze čtvrtek na pátek bude jasno, na severu postupně polojasno. Nejnižší teploty klesnou k 15 do 11 °C. 

pátek přes den meteorologové očekávají skoro jasno, na severu a východě přechodně polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty vystoupí na 23 až 27 °C. 

Meteorologové odvolali varování před ozonem

Meteorologové ve čtvrtek ráno odvolali smogovou situaci pro Liberecký, Ústecký i Středočeský kraj. Kvůli vysokým koncentracím přízemního ozónu v ovzduší výstraha platila od středečního odpoledne. Martin Hynčica z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem nepředpokládá, že by mělo nastat zhoršení.

"Dnes by to nemělo být na smogovou situaci, koncentrace klesají, fouká, nebude tak vedro," řekl. 

V sobotu bude jasno, na severovýchodě až polojasno. Nejnižší noční teploty  klesnou k 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 23 až 27 °C, v Čechách místy až k 30 °C. 

V neděli vydrží jasno až skoro jasno, na západě později až polojasno. Nejnižší noční teploty poklesnou na 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vystoupají na 29 až 33 °C, v Čechách místy až na 35 °C. 

V pondělí bude zpočátku polojasno až skoro jasno, postupně přibývání oblačnosti a místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty pak 30 až 34 °C. 

„Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpovídá zpočátku většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Postupně ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty naměříme mezi 21 až 17 °C, postupně 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty pak mezi 25 až 29 °C, postupně 21 až 25 °C,“ uvedl meteorolog Marjan Sandev. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video