Ilustrační foto | foto: AP

Začalo léto. Tropické třicítky však o víkendu vystřídá výrazné ochlazení

  • 43
Ve čtvrtek osm minut po poledni začalo astronomické léto, ovšem po tropických třicítkách dorazí v dalších dnech na české území studená fronta. Výrazně se ochladí, přibude oblačnosti a přeháněk. Teploty budou jen kolem 15 °C. Chladnější počasí opustí Česko až během příštího týdne, kdy začne přibývat polojasné oblohy a přeháňky už se objeví jen ojediněle.

Astronomické léto začalo ve čtvrtek ve 12:08 středoevropského letního času. Slunce v tuto dobu vstoupilo do znamení Raka a nastal letní slunovrat, kolem kterého jsou dny nejdelší v roce a noci nejkratší. 

V noci na pátek očekáváme většinou oblačno, místy až polojasno. Zpočátku se na Moravě a ve Slezsku objeví místy doznívající přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 10 až 6 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 13 až 9 °C.

V pátek bude proměnlivá, převážně velká oblačnost. Odpoledne se v Čechách na většině území objeví přeháňky i bouřky. Na Moravě a ve Slezsku čekáme přeháňky ojediněle. K večeru srážek i oblačnosti ubude. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 13 až 17 °C, na Moravě až 20 °C. 

V sobotu zůstane většinou oblačno. Ojediněle se během dne objeví místy přeháňky. Nejnižší noční teploty počítáme mezi 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty stoupnou k 15 až 19 °C. 

V neděli meteorologové očekávají oblačno až zataženo. Ukázat se mohou ojediněle i přeháňky.  Nejnižší noční teploty budou 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty pak 16 až 20 °C. 

V pondělí bude zpočátku převažovat polojasno, postupně až oblačno. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty stoupnou k 18 až 22 °C. 

„Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpokládá, že bude polojasno až jasno. V úterý nás přes den čeká až oblačno s ojedinělými přeháňkami,“  uvedla meteorolog Jan Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu. Nejnižší noční teploty počítáme v úterý mezi 12 až 8 °C, v dalších dnech pak mezi 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 20 až 25 °C, postupně k 25 až 30 °C.

Počasí a bouřky byly tématem Rozstřelu 13.6.2018:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video