Vydatné sněžení komplikuje dopravu v Česku. V pátek udeří silné mrazy

  • 569
Česko zasáhlo intenzivní sněžení, na řadě míst způsobilo problémy zejména v dopravě. Kalamita potrvá až do čtvrtka, hrozí závěje, sněhové jazyky i „bílá tma“. V pátek a zejména v sobotu udeří na českém území také silné celodenní mrazy. V noci může teplota ojediněle klesnout až na minus dvacet stupňů.

V Libereckém kraji přes noc na středu napadlo od pěti do 40 až 50 centimetrů sněhu, nejvíce v Krkonoších. Stále sněží, navíc vane silný západní vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky. Veškerá technika je v terénu, silničáři přesto doporučují, aby ti, kdo nemusí, na silnice nevyjížděli. Na Semilsku, Jablonecku a Liberecku by neměly kamiony vyjíždět do vyšších poloh, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Posílejte fotky a videa

Nafotili jste sněhovou nadílku?

Pošlete své záběry do rubriky Očima čtenářů.

Použité fotografie či videa odměníme honorářem. Podmínky použití fotografií a videozáznamů najdete zde.

Pro kamionovou dopravu jsou v Libereckém kraji uzavřeny tři silnice. Už v pondělí silničáři kvůli sněhu preventivně pro auta nad šest tun uzavřeli silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu.

Před polednem silničáři zprůjezdnili pro kamiony nad 3,5 tuny silnici číslo 13 z Mníšku přes Albrechtice na Frýdlant a dál do Polska, kde byl omezen provoz od úterního večera. V 15 hodin ji ale znovu uzavřeli. Provoz pro kamiony zde obnoví asi až ve čtvrtek dopoledne.

Uzavírání silnice 13 je novinkou letošní zimy. Dohodly se na něm policie ve spolupráci s krajem a samosprávami loni na podzim poté, co na silnici zhoustla kamionová doprava. Důvodem je rekonstrukce mostu u polské Bogatyně, kvůli níž jezdí stovky kamionů přes Habartice a Frýdlant.

Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou po silnici 35.

Od úterního rána je uzavřena pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny také silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Popadané stromy přerušily dnes ráno na mnoha místech také dodávky elektřiny.

„Bez proudu byly desítky domácností hlavně na Českolipsku a Liberecku,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Většinu poruch se podle ní podařilo do 15:00 odstranit.

Sněhová kalamita v Česku

Kvůli hrozbě pádu stromů dnes v Novém Boru zakázali vstup na Lesní hřbitov. „Pod tíhou mokrého těžkého sněhu se lámou větve stromů a návštěvníkům hrozí vysoké nebezpečí úrazu,“ řekla ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná.

S odklízením popadaných stromů pomáhají v celém kraji hasiči. Podle mluvčí hasičského záchranného sboru Zdeny Štrauchové zasahovali s motorovými pilami celou noc i přes den.

„Od půlnoci už máme 58 výjezdů, z toho 46 k popadaným stromů. Spadlých stromů často hasiči objevili po cestě k zásahu víc, než bylo nahlášeno. Například v katastru obce Nový Bor bylo více než 30 spadlých stromů,“ řekla Štrauchová. Hasiči dnes podle ní vyjížděli také k 11 dopravním nehodám. „Většinou auta sjela mimo komunikaci a museli jsme je vytáhnout na silnici, obešlo bez zranění, ani vyprošťovat jsme nikoho nemuseli,“ dodala mluvčí hasičů.

Na Ústecku jsou problémy zejména ve Šluknovském výběžku

V Ústeckém kraji jsou potíže podle silničářů ve Šluknovském výběžku na silnici I/9. V některých částech kraje hustě sněží, v horských oblastech napadlo od úterního večera i přes 20 centimetrů nového sněhu.

Na Šluknovsku hasiči podle krajského mluvčího Lukáše Marvana kolem poledne vyprošťovali zapadlý linkový autobus. Policie podle krajské policejní mluvčí Šárky Poláčkové vyjížděla od 07:00 do 13:30 ke 13 nehodám. „Je to poměrně vysoké číslo. Za celé úterý bylo nehod v kraji 20,“ řekla ČTK Poláčková.

Havárie se obešly bez vážných zranění, většinou šlo o nehody, při nichž auta sjela ze silnice. V Teplicích se srazily dva nákladní vozy. Už dopoledne boural kamion u obce Kryry na Lounsku.

Dálnice D8 i silnice prvních tříd v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice jsou po chemickém ošetření, přesto mohou být kluzké. Na silnicích v Krušných horách leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky.

Podle meteorologů se večer v Ústeckém kraji objeví sněhové přeháňky. V polohách do 500 metrů nad mořem se místy bude tvořit náledí. V polohách nad 400 metrů může ojediněle do noci na čtvrtek zejména na Šluknovsku napadnout až 15 centimetrů, v Krušných horách až 20 centimetrů nového sněhu.

Problémy měli řidiči na D1 na Vysočině

Na dálnici D1 na Vysočině řidiči jezdili ráno několik hodin ve vyježděných kolejích jen pravým pruhem.

Policisté zaznamenali od 05:00 v celém kraji několik desítek dopravních nehod, tři lidé byli lehce zraněni. Podle Romana Hubeného z dispečinku krajských silničářů musí řidiči věnovat jízdě i nadále maximální opatrnost na všech silnicích v kraji. „Dokud se neuklidní vítr, budou se sněhové jazyky vytvářet i nadále,“ řekl Hubený. Problémy se sněhovými jazyky jsou různé podle terénu kolem silnic.

Podle policejního mluvčího Tomáše Procházky byl kolem 16:00 omezen provoz na silnici I/38 od křižovatky Kasárna do Želetavy, kde dopravu blokují uvízlá nákladní vozidla. „Pro osobní automobily byla stanovena objízdná trasa po komunikacích nižších tříd. Dále je kvůli uvízlému kamionu zcela neprůjezdný úsek silnice II/402 z Brtnice na Stonařov na Jihlavsku,“ uvedl mluvčí.

Silničáři čistí silnice na celé Vysočině, jezdí se všemi 119 sypači a 90 traktory s radlicemi. Problémy se sněhovými jazyky jsou různé podle terénu kolem silnic.

Podle předpovědi meteorologů lze na území Vysočiny večer a v noci očekávat sněhové přeháňky. Čerstvý severozápadní až severní vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až přes 60 kilometrů v hodině, bude od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky.

Policie ve středních Čechách registrovala větší počet nehod

Policie ve Středočeském kraji zaznamenala kvůli sněhové nadílce větší množství dopravních nehod.

Obtížně průjezdné byly hlavně menší silnice ve vyšších polohách, kde údržbu ztěžovaly sněhové jazyky a vítr. Problémy se objevily i na železnici, kvůli zaváté trati přestaly jezdit vlaky mezi Mladou Boleslaví a Mšenem a mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku.

„Zaregistrovali jsme vyšší počet dopravních nehod, ale nebylo to s vážnými následky, byly to nehody maximálně s lehkými zraněními,“ řekl ČTK mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové bylo ráno nejvíce nehod na Kolínsku a Kutnohorsku. „Spousta vozidel skončila na střeše, v příkopech a podobně. Nemáme ale hlášené žádné vážné zranění,“ uvedla. Dopoledne se podle Vinčálka situace postupně uklidnila.

U Petroupimi na Benešovsku ráno zablokoval silnici kamion, který nemohl vyjet po zledovatělé vozovce. Uvízlý autobus byl hlášen u Kolína. Komplikace byly také na silnicích v okolí Prahy, řidiči se nemohli dostat například z Chrášťan do Chýně, Říčan do Křenic nebo ze Světic do Všechrom.

Cestáři ráno nasadili do terénu zhruba 150 sypačů. Komplikace byly i na železnici. Sněhová kalamita ráno zastavila provoz vlaků mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku a dopoledne mezi Mladou Boleslaví a Mšenem. Na dalších tratích na Mladoboleslavsku, Nymbursku a Kolínsku vlaky nabíraly velké zpoždění nebo byly odřeknuty.

Dopravu na Karlovarsku komplikovalo vyprošťování autobusu

Už v noci na středu začalo vydatně sněžit v Karlovarském kraji, pro který vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí.

Dopravu na hlavním silničním tahu z Karlových Varů do Prahy komplikuje vyprošťování havarovaného autobusu. Naboural v noci ve sněhové vánici a několik cestujících utrpělo zranění (čtěte zde).

Bohatá sněhová pokrývka přes noc napadla například v Ostrově. Silnice jsou ráno v kraji sjízdné s velkou opatrností. Pokryty jsou rozbředlým sněhem, ve vyšších polohách na nich zůstává i vrstva sněhu. Přes den má znovu sněžit.

Silné sněžení a vítr v Pardubickém kraji způsobily po 17:00 mezi obcemi Vlčnov a Orel na Chrudimsku první smrtelnou nehodu. „Řidič narozený v roce 1983 sjel s vozem na kluzké silnici do příkopu, vystoupil a vzápětí ho srazilo další auto, jehož řidička dostala smyk. Muž po převozu do nemocnice zemřel,“ řekla ČTK mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

I nadále zůstává kvůli závějím uzavřeno několik úseků silnic, jiné se již silničářům podařilo zprovoznit.

Během odpoledne se silničářům podařilo uvolnit státní silnici I/17 z Heřmanova Městce do Stojic na Chrudimsku. Zprovoznili i úseky mezi obcemi Zaječice a Chrast na Chrudimsku a Heřmanův Městec a Nákle. Na mnoha dalších komunikacích se vlivem větru často tvoří sněhové jazyky.

Řidiči s nimi musejí počítat v okolí Hlinska, Holic, Moravské Třebové, Skutče, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách.

„Přejezd přes Suchý vrch na Orlickoústecku na státní silnici I/11 je nákladním autům umožněn jen se sněhovými řetězy. Doporučujeme je i ve všech výše položených místech,“ řekl náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.

Na východě regionu napadlo v noci a ráno až 15 centimetrů sněhu, v okresech Pardubice a Chrudim méně. Podle Cvrkala se silničáři usilovně snaží komunikace udržovat sjízdné, přesto museli čelit mnoha stížnostem. „Někteří naši řidiči najezdili za noc až 400 kilometrů. Veřejnost si ale odvyká na běžnou jízdu v zimních podmínkách,“ dodal.

V sousedním Královéhradeckém kraji jsou potíže na železnici. Na trati mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad kvůli spadlému stromu vykolejil osobní vlak. Náhradní doprava autobusy kvůli nesjízdným cestám není možná. Ve vlaku jeli čtyři cestující, kterým se nic nestalo. „Na stanici Ostroměř cestující došli za doprovodu hasičů pěšky,“ řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková.

Na silnicích vytvořil silný vítr vytvořil sněhové jazyky a závěje. Složitá situace byla zejména na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Jičínem u Všestar, kde se vytvořila ledovka a jeden pruh ráno zablokoval kamion. Ve směru od Jičína se k Hradci Králové vytvořila souvislá kolona aut. Silnici se podařilo plně otevřít asi půl hodiny před polednem po odstranění kamionu. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Do 12:00 se silničářům podařilo obnovit sjízdnost i v okolí obcí Neděliště a Světí na Hradecku a na silnicích nižších tříd u Kopidlna a Nové Paky v okrese Jičín. Pomohlo i to, že v jižní části kraje přestalo dopoledne hustě sněžit. Hejtmanství již dříve uvedlo, že vyhlášení kalamitního stavu na silnicích zatím nehrozí. Řidiči musejí být v celém kraji při jízdě stále velmi opatrní.

Silničáři kvůli nesjízdnosti uzavřeli závorou cestu plnou serpentin mezi Chvalčí a Adršpachem na hranici trutnovského a náchodského okresu. Dělají tak každou zimu po napadnutí sněhu.

Silný vítr a sněžení přidělaly práci i energetikům. Dopoledne pracovali na odstranění poruchy na vedení vysokého napětí u Jičína, kde spadl do vedení spadl strom, uvedla regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

Policisté od rána řešili řadu nehod. Havárie dvou aut po 11:00 například uzavřela u Lochenic silnici mezi Hradcem Králové a Náchodem. Dopoledne autobus zablokoval silnici ve Vitiněvsi na Jičínsku. V Rychnově nad Kněžnou skončilo osobní auto v řece, zraněn nikdo nebyl. Havárie osobních aut hlásila policie od Stračova na Hradecku a v Batňovicích na Trutnovsku.

Podle meteorologů by ve středu mělo být v kraji zataženo až oblačno s občasným sněžením, na horách má být sněžení trvalé a vydatné. Odpoledne v polohách pod 400 metrů nad mořem se mají přechodně objevit i srážky smíšené nebo dešťové. Teploty by se měly pohybovat od nuly do tří stupňů, na horách má být kolem minus tří.

Vítr může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách i kolem 110 kilometrů v hodině. Odpoledne by měl vítr zvolna slábnout.

Na českých horách má trvale a vydatně sněžit až do čtvrtka, v Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách připadne místy i přes půl metru nového prachového sněhu za dva dny.

„Pátek a zejména sobota budou nejstudenější dny. Přes den bude nejvýš minus pět až minus jeden stupeň Celsia, v noci až minus patnáct, ojediněle minus dvacet stupňů,“ uvedl Petr Dvořák z ČHMÚ. Od neděle se bude oteplovat, od pondělí pak teploty vystoupají lehce nad nulu. „Další zimní epizoda zatím není na obzoru, na horách však bude i nadále hodně sněhu,“ dodal meteorolog.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue