ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Robin Duspara - CTRA z.s.

Silné bouřky se přeženou přes Opavsko a Ostravsko. Poté se přesunou do Polska

  • 0
Silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím zasáhnou v úterý odpoledne Moravskoslezský kraj a Jesenicko v Olomouckém kraji. Již po poledni se objevily na Šumpersku. Hrozí rozvodnění hlavně menších vodních toků a zatopení sklepů či podjezdů. Bouřkové mraky se budou postupně přesouvat na polské území.

„Bouřky se vyskytly někdy po poledni na Šumpersku, aktuálně se přesouvají přes Opavsko na Ostravsko. Srážky jsou tam krátkodobě velice intenzivní, dají se lokálně očekávat zatopené ulice i sklepy,“ uvedl pro iDNES Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Bouřky podle Mejstříka pomalu postupují směrem do Polska, takže se dá očekávat, že během dvou až tří hodin budou mimo naše území. Lokální déšť se ovšem vyskytnout může. 

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Výstraha před bouřkami platí od 11 do 20 hodin pro celý Moravskoslezský kraj a také pro okres Jeseník v Olomouckém kraji. Meteorologové očekávají, že by mohlo v úhrnech napršet až 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční. Kromě přívalového deště a krup si musí dát lidé pozor také na blesky.

Už v pátek silné bouřky zasáhly část země. Zkomplikovaly dopravu, hlavně na železnici, a zaměstnaly hasiče, kteří museli odstraňovat popadané stromy a čerpat vodu ze zatopených míst. Na Trutnovsku museli také evakuovat dětský tábor. Další bouřky se objevily i v sobotu a pondělí.

Více na Počasí iDNES.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video