Radarové odhady týdenního úhrnu srážek od 28. května do 4. června 2018. Bílé skvrny jsou místa, kde nepršelo vůbec.

Radarové odhady týdenního úhrnu srážek od 28. května do 4. června 2018. Bílé skvrny jsou místa, kde nepršelo vůbec. | foto: ČHMÚ/Infomet

Sucho trvá silným bouřkám navzdory. Na 19 místech nespadla ani kapka

  • 141
Bouřky se v uplynulém týdnu objevovaly každý den, a přesto na 19 místech po celém Česku nenapršel ani jeden milimetr srážek. Bez deště byly pražské Horní Počernice, Dolní Věstonice anebo táborská místní část Náchod. Hlavní nedostatek vláhy nyní panuje ve východních Čechách.

„Na 19 stanicích nespadla v průběhu celého týdne ani kapka. Taková místa byla hlavně v Ústeckém, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze. Beze srážek zůstaly např. stanice Mimoň, Praha (městská část Horní Počernice), Tábor (místní část Náchod), Bechyně nebo Dolní Věstonice,“ napsal meteorolog Pavel Borovička na serveru Infomet.

Některé bouřky z minulého týdne ale byly velmi silné a například na stanici Vlčovice v okrese Nový Jičín spadlo za den 88,6 milimetru srážek.

Meteorologové pak upozornili na celkem devět stanic v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje, kde za týden spadlo přes 100 milimetrů srážek.

Lokální charakter srážek příliš nevylepšil sucho, které panuje na mnoha místech České republiky.

Vlčovice 124,2 mm
Ondřejník 123,7 mm
Čeladná122,0 mm
Jablunkov, Olše119,3 mm
Frýdek-Místek, Místek113,0 mm
Tichá110,0 mm
Hradiště109,6 mm
Babí hora106,9 mm
Rejvíz 102,2 mm

„Deficit nadále zasahuje podstatnou část území na východ od Prahy. Nejvýraznější je nadále v případě krajů Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského a také ve středních a východních Čechách. Na 1/5 území přesahuje deficit 40 mm a na zlomku plochy (cca 3 %) pak 60 mm,“ uvádí výzkumný projekt Intersucho na svém webu.

„Nyní se jádro nedostatku vláhy přesunulo do východních Čech,“ doplnil tým Intersucha s tím, že na většině území republiky je hladina mělkých podzemních vod pod obvyklými hodnotami. Řada řek se potýká s nízkými průtoky.

Poslechněte si Rozstřel s bioklimatologem Miroslavem Trnkou (05/2018)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video