Bouřka nad Beskydy z 13. června 2019

Bouřka nad Beskydy z 13. června 2019 | foto: Martin Popek

V pondělí Česko zasáhnou silné bouřky, bude však stále přes třicet stupňů

  • 20
V pondělí zasáhnou západ a jihovýchod Česka silné bouřky doprovázené krupobitím a silnými větry s nárazy o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Teploty však stále budou přesahovat třicet stupňů. Kvůli suchu i nadále platí výstraha před vznikem a šířením požárů.

Do Česka proudí od jihu tropický vzduch. V pondělí ho vystřídá studená fronta, která bude postupovat od severozápadu přes střední  Evropu. 

Proto se v pondělí ráno a dopoledne mohou na západě a během dne oak hlavně v jihovýchodní části reoubliky vyskytnout silné až velmi silné bouřky. Doprovodit je může prudký vítr a kroupy, které by mohly být větší než dva centimetry, uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav a doplnil, že v přívalových deštích může napršet kolem 40 milimetrů srážek.

Ještě v neděli odpoledne budou teploty v Čechách atakovat i hranici 38 stupňů. V pondělí odpolední teploty vystoupí s výjimkou západu a severu Čech na 32 až 37 stupňů.

Pod hranici třiceti stupňů by teploty měly spadnout až v úterý. To meteorologové očekávají teploty kolem šestadvaceti stupňů a déšť.

Vedro může znamenat velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více pít zejména neslazené nealkoholické nápoje. Je vhodné také omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a nenechávat děti a zvířata v zaparkovaných autech.

Při bouřkách by si lidé podle meteorologů měli dát pozor na možné zatopení níže položených míst a rozvodnění malých toků. Na pozoru by se měli mít i před pády stromů a větví a před blesky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video