Lidé si užívají nejteplejšího dne roku. (28. července 2020)

Lidé si užívají nejteplejšího dne roku. (28. července 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Česko zažilo nejteplejší den roku. Rekordy nepadly, mohou přijít kroupy

  • 29
Během úterý do Česka postoupil teplý vzduch od jihu, který přinesl zatím nejteplejší den roku. Teplotní rekord však nepadl. Krátce na to, ve večerních hodinách, ale přijde do České republiky studená fronta, rychlé ochlazení vyvolá silné bouřky. Platí výstraha proti vysokým teplotám, požárům, ale i proti silným bouřkám ojediněle i s krupobitím.

Česko zažilo letošní nejteplejší den, rekordy však nepadly. V úterý bylo nejtepleji v Dobřichovicích, kde teploměr naměřil až 35,6 stupně.

Nejteplejší den zatím spíše mírného léta byl jasný až polojasný s teplotami mezi 30 a 34 stupni. Nejvyšší teplotu 28. července dosud meteorologové naměřili v roce 2013, kdy se teplota vyšplhala až na 38,7 stupňů. Úterní teplota tak o několik stupňů rekord nepřekonala.  

„Nejvyšší hodnoty byly dnes (v úterý) naměřeny v Polabí,“ uvedl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu. O jednu desetinu stupně Celsia méně než v Dobřichovicích naměřili meteorologové v Kralupech nad Vltavou. 

Více na Počasí iDNES.cz

Ve středočeské stanici Mrzky vystoupala teplota na 35,3 stupně Celsia a v Praze-Komořanech na 35 stupňů. Následovaly Dyjákovice na jižní Moravě s 34,9 stupni. 

Přesto na úterý platí několik varování. Výstraha před nebezpečně vysokými teplotami se se týká všech krajů kromě Karlovarského. Lidé by měli pořádně pít a vyhýbat se fyzicky namáhavým aktivitám na přímém slunci. 

Na severu a severozápadě Čech platí varování kvůli možným požárům, vysoké teploty značně napomáhají jejich vzniku a šíření. Lidé nemají odhazovat nedopalky cigaret, vypalovat trávu či rozdělávat v přírodě oheň. Podstatné je také hospodárně nakládat s vodou.

Ve večerních hodinách dorazí do republiky prudké ochlazení a s ním silné bouřky, výstrahy před nimi platí pro Moravu, Slezsko a Jihočeský kraj. Nebezpečné budou zejména silné poryvy větru o rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu. Vyskytnout se mohou i přívalové deště a kroupy. Během noci bouřky pomalu ustoupí trvalejším srážkám. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video