Protikorupční program znamená úspěch pro Věci veřejné, prosadily hodně bodů ze svých slibů. Ilustrační foto

Protikorupční program znamená úspěch pro Věci veřejné, prosadily hodně bodů ze svých slibů. Ilustrační foto | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Plán koalice proti korupci: státní firmy už nebudou trafikami pro expolitiky

  • 34
Expertní komise ODS, TOP 09 a VV se v noci dohodla na programu vznikající vlády v oblasti protikorupčních opatření a veřejných zakázek. Dokument má 23 bodů a schválit ho musí ještě lídři koalice, kteří právě jednají. Počítá se třeba se zákonem o lobbingu nebo kontrolou polostátních firem odborníky, nikoli politiky.

Materiál získala MF DNES od jednoho z členů vyjednávacího týmu. Předpokládá se, že na čtvrtečním jednání lídrů, takzvané K9, projde.

"Pracovní komise se shodla ve všech uvedených bodech a předkládá návrh těchto kapitol bez rozporů ke konečnému schválení a zapracování do koaliční smlouvy," píše se v materiálu.

Dohoda k boji s korupcí a zakázkám

Pročtěte si 23 bodů, které dostala ke schválení K9

Zástupci pravicových stran se dohodli například na tom, že v polostátních firmách jako ČEZ či ČSA už nebudou sedět za statisíce měsíčně politici, ale kvalifikovaní odborníci. Například u ČSA politici v dozorčí radě selhali, když včas nevarovali před blížícím se krachem.

"Prosadíme, aby zástupci státu jmenovaní do firem s majetkovou účastí státu byli vybíráni podle odbornosti a aby jejich odměny byly zveřejňovány. Připravíme změnu legislativy tak, aby podobné principy byly uplatňovány i na úrovni obcí a krajů," stojí v programu.

Věcem veřejným se podařilo do programu prosadit řadu svých původních návrhů, které se zpočátku zdály neprosaditelné. Koalice se například zavazuje přijmout zákon o lobbingu, jehož cílem bude zprůhlednění vztahu mezi politiky, úředníky a lobbisty.

ODS se přitom k takové normě původně stavěla zdrženlivě. V omezené podobě budou zavedeny i testy korupční odolnosti, jeden z hitů předvolební kampaně VV.

"Institut testů spolehlivosti podle §107 zákona o policii využijeme pro stanovení obdobných testů pro další osoby působících v orgánech veřejné moci," píše se v dokumentu.

Rozšířen bude i takzvaný institut korunního svědka, další z požadavků VV. V praxi to znamená, že svědek, který by u soudu svědčil proti organizovanému zločinu, by byl sám beztrestný.

"Zpřesníme institut spolupracujícího obviněného (korunní svědek) podle §178a trestního řádu a navazujících ustanovení tak, aby bylo možné zejména v závažných případech organizovaného zločinu zajistit úplnou beztrestnost," stojí v programu.

"Považuji za úspěch, že jsme se v odborné komisi byli schopni domluvit na věcech, které jsme měli v našem předvolebním programu. Jednání mezi všemi třemi stranami byla velmi konstruktivní," uvedla místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake.

TOP 09 zase prosadila do programu vznikající nové vlády podařilo prosadit zpřísnění podmínek pro zadávání veřejných zakázek. A to tak, že každá firma, která zvítězí v tendru, musí podstatnou část zakázky dodat sama.

"Nebude už možné, aby výběrové řízení oficiálně vyhrála společnost, která celou realizaci předá někomu jinému," říká vyjednavač za TOP 09 Stanislav Polčák.

Automatické budou také centrální nákupy pro veřejnou správu. "Schválíme usnesení vlády, kterým se vláda a vládní úřady zaváží realizovat na vybrané komodity výrobků a služeb tzv. centrální nákupy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách (centrální zadání zakázky). Zároveň vláda doporučí všem ostatním veřejným zadavatelů zejména územním samosprávám, aby se připojili k centrálnímu nákupu na tyto vybrané komodity. Zároveň bude navrženo stanovení limitu vlastních dodávek uchazeče jako kvalifikační popřípadě hodnotící kritérium pro účast ve veřejné zakázce v jednotlivých komoditách," stojí v programu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video