Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy. | foto: Michal Turek, MAFRA

Vojtěchův tým je nekompetentní, stále mění názory, vybuchl Plaga

  • 227
Ministr školství Robert Plaga ve středu zopakoval, že nesouhlasí se záměrem ministerstva zdravotnictví nařídit ve školách nošení roušek ve výuce. Podle Plagy resort zdravotnictví neustále mění své protiepidemické strategie a jeho postoj k plánování opatření proti covidu ve školách je nepochopitelný.

„Ještě v pondělí na radě vlády pro zdravotní rizika tým ministra zdravotnictví říkal, že situaci mají pod kontrolou a odmítal naše návrhy a návrhy odborníků,“ rozhořčil se ve středu Plaga v rozhovoru pro Českou televizi.

„Jsou to nekompetentní a stále se měnící názory odborného týmu ministerstva zdravotnictví,“ dodal.

Na jednání vlády proto bude ve středu chtít vysvětlení, o jaká data se ministerstvo zdravotnictví opírá, řekl Plaga agentuře ČTK. Ministerstvo školství dlouhodobě prosazuje, aby se aspoň v regionech s horší epidemickou situací žáci testovali na covid.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu novinářům řekl, že navrhne, aby v krajích s nejhorší epidemickou situací nosily děti starší 12 let roušku i při výuce ve třídě. Týkat by se to podle něj nyní mělo asi pěti krajů, neupřesnil kterých. Některá opatření proti covidu ve středu projedná vláda. Plošné testování ve školách podle Vojtěcha odborníci nedoporučují, ale je možné, aby jej lokálně nařídily krajské hygienické stanice.

Plaga již v úterý uvedl, že zásadně odmítá návrh ministerstva zdravotnictví na nošení roušek při výuce pro děti starší 12 let včetně očkovaných. „Můj postoj je negativní,“ zopakoval ve středu. Podle něj by nošení roušek ve výuce mělo naprosto negativní dopad na vzdělávací proces a žáci by se místo toho měli raději pravidelně testovat na covid-19.

Podle něj ministerstvo zdravotnictví původně slibovalo, že se ve školách bude testovat v regionech s týdenním výskytem 25 pozitivních případů covidu-19 na 100 tisíc obyvatel. V září ministerstvo zdravotnictví tuto hodnotu zvedlo na 75 případů, následně od záměru testování ve školách zcela ustoupilo, řekl. V úterý podle Plagy ministerstvo přišlo s nápadem celoplošného nošení roušek ve výuce od 12 let.

Vojtěch navrhuje roušky při výuce a kontroly testů či očkování v restauracích

„V tuto chvíli vidím, že plán ministerstva zdravotnictví se zřejmě přes noc opět změnil a týká se krajů, takže já konkrétní údaje od ministerstva zdravotnictví před jednáním vlády nemám,“ řekl. Očekává, že se o tom na vládě bude jednat. „Neustálé změny strategie ministerstva zdravotnictví, přiznám se, nechápu,“ dodal.

S možností, že by se kvůli epidemii mohly v posledním říjnovém týdnu o dva dny prodloužit podzimní prázdniny, ministr školství nepočítá. Není podle něj možné, aby ve školství platila větší opatření než v ostatních oblastech společnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video