Jaroslav Borka (vlevo) a Václav Sloup z KSČM, protagonisté skladby Borka,

Jaroslav Borka (vlevo) a Václav Sloup z KSČM, protagonisté skladby Borka, kterou složil folkový zpěvák Levoruký Eda. | foto: Fotomontáž, MF DNES

Borka, to je kus rudě kovanej, zpívá o komunistech v radě Levoruký Eda

  • 23
Karlovarští krajští radní Jaroslav Borka a Václav Sloup se dočkali prvního uměleckého zpracování. Na jejich členství a činy v komunistické straně ve svém protestsongu útočí písničkář Eda Bartůšek z Královského Poříčí. Klip publikoval na YouTube.

Bartůšek známý jako Levoruký Eda hraje také v kapele Zajíc Company a učí hru na kytaru na Základní umělecké škole v Chodově.

"Nápad na refrén mi proběhl hlavou, když zastupitelé Václava Sloupa neodvolali z funkce náměstka hejtmana pro školství. To mě naštvalo. Text jsem napsal během chvilky a pustil věc do světa," vysvětlil Bartůšek.

Místní politiku sleduje, čím dál silněji prý vnímá, co se v ní děje a kteří lidé kraj po volbách řídí. "V této smutné společnosti by se měli lidé aspoň bavit," glosuje hudebník událost, která ho zaskočila.

Písničku s refrénem "Borka, to je kus rudě kovanej" prý nechce hromadně šířit. Ale ona si posluchače najde zřejmě sama. Mnohé překvapí, že je místy až nevybíravě útočná.

Levoruký Eda, folkový písničkář z Královského Poříčí.

"Je to satira. Nechám na lidech, co si o tom pomyslí," poznamenal Bartůšek. Vystupuje příležitostně a skladbu nazvanou Borka chce veřejně hrát.

Svůj text Eda Bartůšek narouboval na píseň Tonka od Wabiho Daňka. Sice písničkářské legendě dal vědět, co se chystá udělat, ale obdiv za to zrovna nesklidil.

"Zakázat mu to nemůžeme, ať si tedy pan Bartůšek dělá, co chce," řekla Daňkova žena Eva. Dodala, že její manžel se do politiky nikdy nepletl a upravený song ani slyšet nechce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video