Piráti na tiskové konferenci před jednáním poslanecké sněmovny. (13. května...

Piráti na tiskové konferenci před jednáním poslanecké sněmovny. (13. května 2020) (13. května 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Snadno nabývají, nesnadno pozbývají. Piráti útočí na podvodně získané tituly

  • 139
Piráti znovu upozornili, jak je v současnosti obtížné odebrat vysokoškolské tituly získané podvodem. Přišli tedy s novelou zákona, která si klade za cíl odebírání těchto titulů usnadnit. Doprovodná úprava zákona o regulaci reklamy má také regulovat takovou reklamu, která inzeruje vypracování bakalářských a jiných prací na míru.

Doprovodná úprava zákona o regulaci reklamy by měla současně omezit inzeráty společností, které nabízí pomůcky pro podvádění při studiu či vypracování seminárních a závěrečných prací na zakázku.

Podvádějte, radí studentům výrobce skrytých sluchátek. Školy se nemohou bránit

Piráti v návrhu poukazují na to, že vysoké školy mohou podle nynější úpravy z roku 2016 tituly odebírat jen těžko. Zákon požaduje soustavné nebo opakované jednání studenta proti dobrým mravům. Na přezkum jsou navíc pouze tři roky. Z dotazování Pirátů u osmi největších univerzit vyplynulo, že postup prakticky nevyužívají. Univerzita Karlova tak učinila ve dvou případech, Univerzita Palackého v jednom.

Strana upozorňuje na řadu mediálně známých případů, kdy byly podvody při závěrečné zkoušce odhaleny, ale titul odebrán nebyl. „Vedle soustavného a opakovaného porušování dobrých mravů, pro které může být dnes zahájeno řízení o vyslovení neplatnosti vykonání závěrečné zkoušky, navrhujeme doplnit i porušení závažné. Díky tomu budou nově postihováni i tací, kteří sice jednorázově, avšak závažně porušili dobré mravy,“ řekl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Novela by prodloužila lhůtu pro odebrání titulu

Závažným porušením dobrých mravů by podle něj bylo například použití mikrosluchátka či opisování v závěrečné práci. Podle novely by se měla také prodloužit lhůta pro odebrání diplomu ze tří na 15 let. „Patnáctiletá lhůta se jeví jako dostatečně dlouhá a přitom stále poskytuje jistotu, že k odejmutí diplomu a titulu nemůže dojít v neomezeně dlouhé době,“ stojí v návrhu. Novela rovněž ukládá vysokým školám bezodkladné zveřejní závěrečné práce na svých webových stránkách.

Změna předpisu by také zakotvila povinnost studenta jednat při studiu čestně a poctivě. Současně by chtěli Piráti v zákonu o regulaci reklamy zakázat inzerci, která podněcuje k porušování právních předpisů nebo povinnosti uložené zákonem. 

To by podle nich spolu s povinností studentů jednat poctivě znamenalo zákaz reklam společností, které explicitně nabízejí mikrosluchátka a další prostředky pro podvádění při studiu či psaní seminárních a závěrečných prací na zakázku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video