Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pirátům vadí, že se dál vyplácejí dotace Agrofertu, dali trestní oznámení

  10:15aktualizováno  15:33
Piráti podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert i přes podezření, že je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Strana o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Podle Pirátů se záležitostí zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
Piráti chtějí zabránit dalšímu proplácení dotací Agrofertu

Piráti chtějí zabránit dalšímu proplácení dotací Agrofertu | foto: iDNES.tv

Premiér Babiš vložil Agrofert do svěřenských fondů. Piráti v minulosti několikrát vyzvali české úřady, aby proplácení dotací zastavily. 

Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, podal senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky na začátku listopadu trestní oznámení pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu.

„Jde zjevně o systémovou korupci, která se projevuje převzetím státu pro osobní výhody pana premiéra Babiše, který by měl sledovat zájem České republiky, a nikoliv koncernu Agrofert. Jestliže v současné situaci opět nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu,“ uvedl Wagenknecht.

Wagenknecht už v minulosti podal za Piráty také žalobu k Soudnímu dvoru EU, ve které navrhuje, aby soud konstatoval nečinnost Evropské rady v otázce Babišova údajného střetu zájmů.

Senátor měl v minulosti s Babišem spory, ještě když působil jako jeho náměstek na ministerstvu financí. Babiš Wagenknechta dlouhodobě kritizuje, v pondělí ho označil za udavače.  

Ministerstvo pro místní rozvoj v neděli obdrželo auditní zprávu Evropské komise ohledně Babišova možného střetu zájmů. Z vyjádření ministerstva vyplývá, že dokument nyní nelze zveřejnit, protože nejde o finální verzi. Týdeník Respekt však v neděli uvedl, s odvoláním na dva nezávislé zdroje obeznámené s průběhem řízení a obsahem dokumentu, že zpráva potvrdila Babišův střet zájmů. 

Opozice chce projednat výsledek auditu Evropské komise na plénu Sněmovny. Na úterní schůzce se na tom dohodli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který schůzku svolal, není po pondělních vyjádřeních šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka pravděpodobné, že se poslanci v úterý k záležitosti na schůzce dostanou.

Audit Agrofertu je konečný, oznámila komise EU. Premiér Babiš tvrdí opak

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že opozice je připravena projednat zprávu i v jiný den, a to i v neveřejném režimu. Nevyloučil ani možnost svolat kvůli záležitosti mimořádnou schůzi Sněmovny. 

„Uzavřené jednání Sněmovny je schůdná, nicméně až krajní varianta. Nic ale nebrání ani tomu, aby byla zpráva zveřejněna nyní a úplně,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní má veřejnost právo znát obsah auditu, když Česku hrozí, že na jeho základě bude vracet do evropského rozpočtu stovky milionů korun. Šéfka TOP 09 také uvedla, že evropské právo umožňuje zveřejnění auditu, je-li na tom veřejný zájem.

Pokud by Sněmovna odmítla bod zařadit na jednání pléna, je podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného důležité věc řešit na sněmovním kontrolním výboru.

Předseda Pirátů Bartoš novinářům řekl, že zástupci opozice se chtějí obrátit i na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který účast na úterní schůzce odmítl. Ten v pondělí sdělil, že dokud nebude znát obsah zprávy a návrh postupu od ministerstva pro místní rozvoj, nebude se žádných jednání mimo vládu účastnit. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka však v úterý řekl ČTK, že vládní ČSSD návrh, aby Sněmovna zařadila diskusi k auditu, podpoří. Podle sociálních demokratů by měl být také dokument Evropské komise zveřejněn, pokud je to podle předpisů možné.

Pozvání předsedy Pirátů na úterní schůzku nevyslyšeli ani komunisté a SPD, žádná ze stran ale projednání auditu bránit nebude. Předseda SPD Tomio Okamura by chtěl o věci mluvit až poté, co se seznámí s obsahem auditu. „Jsme pro zveřejnění, podpoříme projednání, ale až ji budeme mít k dispozici,“ uvedl.

Komunisté by upřednostnili neveřejné projednání dokumentu. „Všichni vnímáme, že tato zpráva je důvěrným materiálem,“ uvedl poslanec Jiří Dolejš.

V rámci změn programu schůze poslanci později v úterý schválili, že jednání o auditu ke střetu zájmů premiéra Babiše se bude konat ve čtvrtek dopoledne.

Babiš vložil holding do sveřenských fondů v únoru 2017, aby dostál povinnostem podle nového zákona o střetu zájmů. Zákon znemožňuje firmám vlastněným členy vlády žádat o dotace a o státní zakázky a omezuje i jejich právo na vlastnictví médií. Loni vstoupilo v platnost evropské nařízení zakazující střet zájmů, které podmínky ještě zpřísňuje.

Předběžná verze auditu Evropské komise, která unikla do médií letos na jaře, také konstatovala, že český premiér ve střetu zájmů je. Podle předběžné zprávy hrozí, že by Česko mělo vracet Evropské unii asi 450 milionů korun. Babiš opakovaně tvrdí, že ve střetu zájmů není a že Česko žádné peníze vracet nebude.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...