Piráti navrhli, aby v nouzovém stavu poslanci schvalovali zákony online

  • 71
Poslanci by podle Pirátů v době nouzového stavu nemuseli chodit do Sněmovny a o zákonech by rozhodovali na dálku online. „Europarlament se takto schází od jara,“ argumentuje první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která návrh strany představila.

Forma jednání online už také funguje při jednání výborů, takže podle ní není důvod, aby se takto na dálku, bez rizika šíření koronaviru, scházela i celá Sněmovna.

„Předejdeme tak tomu, aby poslanci museli do karantény, jak se tomu nyní u některých stran děje, a Sněmovna tak byla neusnášeníschopná,“ uvedla Richterová.

Narážela tak na fakt, že celé grémium sociální demokracie je od pondělí v karanténě, protože se covid-19 nakazil ministr zemědělství Miroslav Toman. Na tiskovou konferenci ČSSD ve Sněmovně proto ani nemohl dorazit nikdo ze členů nejužšího vedení strany a museli je zastoupit poslanci Kateřina Valachová a Roman Sklenák.

Vláda bude poslance informovat o epidemii, opozice chce znát možné scénáře

Doma v karanténě je i předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček a při řízení říjnové schůze, která se sejde z epidemiologický důvodů v polovičním počtu přítomných poslanců, se tak budu střídat jen místopředsedové dolní komory parlamentu. A jako první si tak na místo řídícího schůze sedl předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura.

Ústava České republiky v článku 39 říká, že komory (parlamentu - pozn. autora) jsou způsobilé se usnášet za přítomnosti alespoň jedné třetiny svých členů. Podle Richterové je ale i tato věc řešitelná. Vidí to jako právní otázku, co znamená slovo přítomnost. „Když bude vůle, tak tuto změnu jednacího řádu můžeme prosadit velmi rychle,“ řekla iDNES.cz Richterová k možnosti, že by poslanci schvalovali zákony online.

„Až to Piráti přinesou a položí na stůl, jsme připraveni se o té variantě bavit,“ reagoval Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO, který má nejsilnější zastoupení v Poslanecké sněmovně.

„Jsme pro vznik pracovní skupiny, která prověří, zda je technicky možné uskutečnit jednání a hlasování na dálku,“ uvedl pro iDNES.cz předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti pro svůj návrh ale nezískali podporu celé Sněmovny. Neprošel aná jejich návrh, aby vláda prověřila, že maximum státních zaměstnanců v době nouze pracuje z domova.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video