Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Piráti silnic musí kvůli vrácení řidičáku na test k psychologovi

  • 130
Třiatřicet tisíc řidičů nasbíralo od roku 2006 dvanáct trestných bodů a přišlo o řidičský průkaz. Z nich 4 700 i po odpykání trestu dál páchalo přestupky. Právě kvůli nim se znovu zpřísňují pravidla. Od pondělka čeká piráty silnic nejen trest a opakování autoškoly, ale také psychotesty. Pokud neprojdou, už se za volant nevrátí.

Sami psychologové zatím nevědí, jak takové testy budou vypadat. Budou ale podobné těm, které podstupují například profesionální řidiči. Zákon sice začal platit v pondělí, ale detaily přinese až vyhláška ministerstva, která by měla být hotová do konce roku.

Na změnu zákona pružně zareagovalo mnoho soukromých firem s vidinou zisku. Ceny vyšetření se nyní pohybují mezi 1 700 a 3 000 korun. Od příštího srpna budou moci o opětovném vydání řidičských průkazů rozhodovat jen zvláště vyškolení psychologové.

"Psychologický posudek bude moci vydávat jen akreditovaný psycholog. Jde nám o to, aby to nebyla jen formalita, kdy člověk automaticky dostane razítko," vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Vyšetření bude probíhat písemně i ústně, případně za využití přístrojů.

Provinilci budou rozdělováni do skupin podle toho, jaký přestupek nebo trestný čin spáchali. Nemělo by tedy docházet k "házení pirátů do jednoho pytle", naopak.

"Ve skupině se sejde kolem deseti řidičů vybodovaných za stejné přestupky. Taková skupinová terapie by jim měla pomoci získat náhled na to, proč k přestupkům docházelo a jak to změnit," popisuje Martin Kořán z Asociace dopravních psychologů ČR.

Může se také stát, že psychotesty odhalí važnou psychickou nemoc. "Člověku se závažnou osobnostní poruchou bychom průkaz vrátit nemohli. Nebudeme ale rozhodovat na základě toho, že někdo selhal v jednom testu. Musí se jednat o komplexní posouzení člověka," dodává dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video