Ivan Bartoš | foto: Dan Materna, MAFRA

Navrhnu koalici se STAN, máme společná témata, říká šéf Pirátů Bartoš

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak hodnotí činnost vlády okolo covidu? Co podle něj brání širší předvolební koalici opozičních stran? A čím ho překvapuje chování předsedy ODS Petra Fialy? Předseda Pirátů Ivan Bartoš hovořil v rozhovoru pro MF DNES nejen o ambicích své strany v nadcházejících krajských volbách.

Možná to vyzní cynicky, ale je pro vás jako preferenčně nejsilnější opoziční stranu výhodné, jaká je teď situace okolo covidu, nebo ne?
Vláda má totiž velké možnosti rozdávat, třeba 5­000 korun důchodcům, její členové jsou vidět jako Jan Hamáček. Na druhé straně jsou při sebemenší chybě první na pranýři. Jak to vidíte?

Celou dobu jsme se snažili – a myslím, že to bylo vidět i na naší práci ve Sněmovně – aby druhá vlna přišla v režimu, který budeme zvládat. Nechci ten rozhovor stavět tak, že budu nadávat na vládu. Ale s něčím se začalo dost pozdě. Některé věci, které teď běžně zaznívají o trasování a dalších řešeních, běžně zaznívaly od nás v březnu nebo v dubnu. 

My vládě dali plán, naše návrhy projednané s ekonomy, s lidmi ze zdravotnictví. Tam byly určeny hlavní pilíře. Pak jsem se divil, když jsem viděl vyjádření řady vládních činitelů včetně pana premiéra ve smyslu „nikdo nám to neřekl“. Vždyť před měsícem říkal, že opozice straší druhou vlnou. Dobrý politik holt někdy musí umět udělat v danou chvíli i nepříjemné rozhodnutí. Bohužel, volby podle mě výrazně ovlivňují chování některých politických stran, což je špatně. Myslím třeba, že taková ta letní pohodička byla mířena k tomu, že jsou volby a nikoho moc nenaštvat. Tam si myslím, že byla chyba.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video