Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek | foto: Marie Stránská, MAFRA

Piráti chtějí, aby Babiš zveřejnil Národní investiční plán. Podali žalobu

  • 317
Předseda poslanců Pirátské strany Jakub Michálek podal žalobu, kterou se domáhá, aby premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil Národní investiční plán. Michálek ke správní žalobě přistoupil poté, co neuspěl se žádostí podle jednacího řádu Sněmovny ani s následným odvoláním. Premiér to označil za „nesmysl a plácání“, plán chce prý zveřejnit do Vánoc a konzultovat s veřejností.

„Národní investiční plán jsem vymyslel já a Piráti jsou stále v poloze žalob a udání, to je jediné, co umí,“ vyjádřil se ve středu po jednání české a polské vlády ve Varšavě k žalobě Babiš. „Je to plácání Pirátů, asi nemají jinou agendu než Babiše,“ dodal. Národní investiční plán bude podle premiéra zveřejněný dříve než o Vánocích.

Piráti už v dubnu Babišovi pohrozili, že o vydání dokumentu budou usilovat žalobou, pokud neuspějí s předchozími postupy.

„Pro odepření informace není zákonný důvod, protože jejímu poskytnutí nebrání ani zákony upravující mlčenlivost ani zákaz zveřejnění ve smyslu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého byla žádost podána. Ani slova o tom, že Národní investiční plán není hotový, nejsou věrohodná, když jej předseda vlády představil již loni v listopadu a letos v březnu jej přinesl vytištěný na jednání Sněmovny,“ uvedl Michálek s tím, že lidé a obce mají vědět, které projekty dokument obsahuje.

Babiš rámcově představil plán loni s tím, že zahrnuje přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Do roku 2022 mají být podle plánu financovány projekty za 1,226 bilionu korun.

Pirát Bartoš chce jít po dalších volbách se svou stranou do vlády

Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. Babiš zveřejnění odmítl, podle něho jde o interní materiál.

Vytvořit investiční plán je podle Michálka dobrý nápad, musí se ale jednat o veřejný dokument. „A měly by být známé postupy, podle kterých vláda vybírá projekty k realizaci a investuje peníze daňových poplatníků,“ uvedl.

Babiš v dubnu odmítl žádosti Pirátů či předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury o zveřejnění materiálu. „Národní investiční plán je moje myšlenka. A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože je to náš interní materiál,“ uvedl tehdy premiér.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video