Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan (vlevo) a předseda Pirátů...

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan (vlevo) a předseda Pirátů Ivan Bartoš zahájili 18. května 2021 v Praze společnou kampaň do podzimních sněmovních voleb. | foto: ČTK

Piráti a STAN ukázali, koho chtějí do vlády. Michálka, Richterovou či Hilšera

  • 1343
Piráti a hnutí STAN ukázali, se kterými lidmi počítají do vlády, pokud ji budou sestavovat. Zvolili tak zcela opačnou taktiku, než jakou zpravidla volí politici, když na otázky, s kým počítá jejich strana do vlády, před volbami odpovídají, že nechtějí porcovat medvěda, který ještě pobíhá po lese.

Piráti nechali své členy hlasovat o 23 kandidátech do vlády, dva z nich neschválili. Vzápětí svá jména kandidátů ukázalo i partnerské hnutí STAN, čímž se ovšem seznam rozrostl na více než 40 jmen.

„V tuto chvíli obsazujeme pozice na existující resorty, nebo na resorty, jejichž existenci zvažujeme. Po zralé úvaze všechny kandidáty, se kterými jsem měl navíc možnost osobně pracovat a o jejich kompetencích či motivaci hovořit, podporuji,“ uvedl šéf Pirátů a kandidát koalice Pirátů a hnutí STAN (PiSt) na premiéra Ivan Bartoš.

Na finance Piráti nabídli senátora a bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta, který patří k nejrazantnějším kritikům premiéra Andreje Babiše. Hnutí STAN počítá se starostou Dolních Břežan Věslavem Michalíkem.

Pět zájemců o vedení školství. Ve hře je i bývalý rektor Bek

Největší zájem byl mezi Piráty o post budoucího ministra školství. Přihlásili se hned tři lidé - poslanec Lukáš Bartoň a dále Andrea Hoffmannová a Vít Šimral.

Hnutí STAN na tento post nabízí bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka a bývalého šéfa hnutí a civilním povoláním učitele Petra Gazdíka, takže počet zájemců v koalici o toto křeslo stoupl na pět.

Na resort práce a sociálních věcí Piráti navrhli první místopředsedkyni strany Olgu Richterovou, hnutí STAN senátora Marka Hilšera, který neúspěšně v poslední volbě usiloval o post prezidenta, a poslankyni Věru Kovářovou, která je i místopředsedkyní hnutí.

Na spravedlnost Piráti nominovali šéfa poslaneckého klubu strany Jakuba Michálka, partnerské hnutí STAN senátora Zdeňka Hrabu či europoslance Stanislava Polčáka.

Na post ministra zahraničí Piráti poslance Jana Lipavského, hnutí STAN bývalého primátora Hradce Králové Martina Dvořáka. Na vnitro by Piráti mohli vyslat Lukáše Koláříka, ministrem vnitra má zájem být ovšem i předseda STAN Vít Rakušan. A tak když bude vnitro obsazovat koalice PiSt, je evidentní, kdo by měl při obsazování tohoto křesla přednost.

Zájemci se moc nehrnou na obranu. Jediným zájemcem za koalici PiSt je šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský. Záležitosti Evropské unie by mohl podle hnutí STAN spravovat radní Olomouckého kraje Radim Sršeň.

Profant by rád vedl informatiku i místní rozvoj

Piráti plánují také post ministra pro informatiku. Kandidátem, o němž Piráti hlasovali, je poslanec Ondřej Profant, který se ovšem také spolu s pražským radním pro bydlení a transparentnost Adamem Zábranským také o křeslo šéfa ministerstva pro místní rozvoj.

Vedle Profanta chce ale informatiku vést i náměstek primátora Českých Budějovic za oblast IT a školství Viktor Vojtko, jehož nominovalo do příští vlády hnutí STAN, a starostka Valašských Klobouků Eliška Olšáková ministerstvo pro místní rozvoj.

Do čela resortu dopravy by mohl za hnutí STAN zamířit současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta nebo za Piráty Ondřej Polanský,

Po dvou kandidátech mají Piráti na průmysl (Martin Jiránek, Petr Třešňák),  životní prostředí (Dana Balcarová, Lukáš Blažej) a do čela ministerstva kultury (Lucie Chocholová, Ondřej Chrást). Zdravotnictví má podle nich vést expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál a  zemědělství poslanec Radek Holomčík.

STAN sází na bývalého hejtmana za ČSSD Bernarda či ředitele Pražského jara Bělora

Hnutí STAN vidí jako možného budoucího ministra průmyslu a obchodu  náměstka hejtmanky Plzeňského kraje a bývalého hejtmana za sociální demokraty Josef Bernard.

V čele resortu zdravotnictví by hnutí STAN rádo vidělo buď radní Pardubického kraje a starostku Řečan nad Labem Michaelu Matouškovou, nebo senátora a dětského onkologa Karla Zitterbarta.

V čele zemědělství místostarostu Spáleného Poříčí Pavla Čížka a na ministerstvu životního prostředí poslankyni Janu Krutákovou či náměstka hejtmana Vysočiny Lukáše Vlčka. Kulturu má vést podle Starostů a nezávislých buď ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor, místostarosta Prahy 6 Jan Lacina či senátor David Smoljak.

Koalici Pirátů a STAN dávají volební průzkumy šanci na volební vítězství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video