Pilip je bohatý a neskrývá to

  • 52
Místopředseda Unie svobody Ivan Pilip patří mezi nejbohatší politiky a nijak to neskrývá. Říká, že majetek jeho rodiny včetně úspor počítá v řádu milionů korun. Před čtyřmi lety si pořídili vilu na okraji Prahy, za kterou dali s využitím hypotéky - přes šest milionů korun. Letní dovolenou Pilipovi platí šesticifernou částkou. Vydělal si na to Pilip v politice? To rozhodně ne.

Hlavní rodinné příjmy nemají s jeho bývalým angažmá ve vládách nic společného. Kromě Pilipova poslaneckého platu (70 tisíc) zvyšuje už několik let životní úroveň rodiny manželka Lucie, která má prosperující firmu Via Perfecta. Pro rodinný rozpočet je významný i Pilipův třetinový podíl v rodinné firmě Hema Malšice, která vyrábí veterinární nástroje, například kastrační kleště.

Ivan Pilip podle jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků, Ondřeje Turka, používal své jmění vždy jako důkaz, že do politiky nepřišel zbohatnout. "Prohlašoval: Na peníze mě nedostanou," řekl Turek před časem. Přesto Pilip ještě jako ministr školství neodolal a využil nabízenou prebendu: v roce 1997 si vedle služebního audi nechal ze státního rozpočtu koupit ještě terénní vůz KIA. Zdůvodnil to tak, že potřebuje nový vůz, ve kterém by mohl vozit psa.

Pilip po letech opustil rodinnou firmu
Rodinný rozpočet Ivana Pilipa v posledních měsících výrazně posílil. Pilip se po deseti letech rozhodl skoncovat s rodinnou firmou Hema Malšice a svůj třetinový podíl loni v listopadu prodal.

Kolik peněz získal z prodeje podílu ve firmě, která má obrat v řádu desítek milionů korun (stále v ní zůstávají Pilipovy sestřenice a bratranec), však odmítl zveřejnit. "Nechci to říkat kvůli ostatním podílníkům ve firmě," zdůvodnil své tajnosti Pilip.

Společnost, kterou před válkou založil jeho dědeček, se rodině vrátila v restituci začátkem 90. let a Pilip ji před svým vstupem do politiky krátce řídil. V povinných přiznáních v Senátu však neuvedl ani jednou, že by měl z firmy Hema Malšice jakýkoli příjem.

"Peníze, které mi náležely, jsem investoval zpátky do firmy. Tím jsem zhodnocoval svůj podíl," uvedl. Pokud však Ivan Pilip jako dosavadní stínový ministr financí Koalice usedne v příští vládě, bude to znamenat citelný zásah do podnikatelských aktivit jeho manželky Lucie.

A to z prostého důvodu: střet zájmů. Pilipová by se dostala do stejné situace jako před časem manželka ministra vnitra Šárka Grossová. Ta sháněla pro agenturu GOJA sponzory, o nichž shodou okolností ve vládě hlasoval její manžel.

Pilipová vede firmu Via Perfecta, která pro různé společnosti a úřady připravuje semináře, konference a reklamu. Mezi jejími klienty jsou například Živnobanka, Všeobecná fakultní nemocnice, Komerční banka, Český Telecom, ČSOB, centrální banka a Citibank.

Pilipovi tvrdí, že situaci po vstupu Ivana Pilipa do vlády už mají promyšlenou. "Jsem připravená omezit podnikání. Nebude možné získávat zakázky, které souvisí s rozhodováním vlády. Stejně tak mezi mou klientelou by už nebyly firmy, o nichž bude vláda hlasovat," uvedla Pilipová.

Pilipovi už s podezřením ze střetu zájmů mají své zkušenosti. Když Pilipová ještě šéfovala Nadaci Bohemiae, její akce sponzorovala opavská firma Galena. V lednu 1998, kdy nadace dostala od Galeny půlmilionový dar, se ministerstvo financí řízené Ivanem Pilipem odmítlo zabývat podezřením z daňových úniků podniku.

"Ty peníze byly právě za to, aby se ministerstvo těmi úniky nezabývalo. Myslíte, že by šel nějaký ministr proti zájmům firmy, která sponzoruje nadaci jeho ženy," tvrdí dodnes bývalý člen dozorčí rady Vladimír Selichar. Ale důkaz pro svá slova nemá.

Galena sice sponzorovala Nadaci Bohemiae dlouhodobě a dávno před lednem 1989, přesto šlo o podezření, které Pilipovi nedokázali vyvrátit.  "Byla to tehdy strašná shoda náhod. Nijak to spolu nesouviselo. Ale je to přesně ten případ, kterému se v případě manželova vstupu do vlády chceme vyhnout," říká Pilipová.

Lucie Pilipová kromě firmy Via Perfecta řídí ještě společnost Millenium, která zajišťuje recepce, bankety a svatby. Jaké z toho má příjmy? "Odpovídají její pozici ve dvou firmách, které většinově vlastní a které mají souhrnný obrat několik desítek milionů korun ročně," přibližuje Pilip jen matně plat své ženy.

Na podnikání se Pilipová vrhla až ve chvíli, kdy se manžel stal vlivným členem vlády. Do té doby pracovala jako novinářka, později jako mluvčí ministerstva zahraničí. Dnes úspěšná podnikatelka přesto tvrdí, že jí manželovo jméno rozhodně dveře neotvírá.

"Možná to zní až absurdně, ale je to spíš přítěž. V mnohých situacích mi to nebylo ku prospěchu. Netýká se to ani tak soukromé sféry, ale spíš státních institucí. Setkala jsem se s tím, že si mnozí řekli: Proč bychom měli uzavírat obchod právě s manželkou Ivana Pilipa. O co přesně šlo, však nechci rozebírat," řekla Pilipová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video