Pietní místo plní květiny a svíce

  • 1
Ostrava - Zapálit svíce a položit květiny přichází nepřetržitě od čtvrtka před budovu Ostravského muzea obyvatelé města. Improvizované pietní místo zde nechal zřídit ostravský magistrát po úterní tragické události ve Spojených státech amerických. Místo zdobí americká vlajka a soustrastné dpisy představitelů města.
Kytici za město Ostravu přišel položit také jeden z náměstků primátora Zbyněk Pražák. Jak řekl, pietní místo bylo zřízeno především proto, že v Ostravě není žádný zastupitelský úřad Spojených států. Doplnil, že pietní místo je pro Ostravany velice cenné.

"Osobně se domnívám, že solidarita vyjádřena tímto a podobným způsobem je nesmírně důležitá, a to na celém světě," dodal. Místo zdobí smuteční prapor, americká vlajka a panel s kopiemi kondolenčních dopisů, kterými vyjádřil ostravský primátor Čestmír Vlček soustrast s pozůstalými nevinných obětí.

Už od rána k muzeu přicházejí lidé, kteří mnohdy přímo pod americkou vlajkou diskutují o teroristickém útoku a hledají jeho příčiny. K místu dnes zavítali i učitelé se svými žáky. "Je mi strašně líto lidí, kteří při útoku zemřeli, proto jsem šla koupit alespoň kytici," řekla jedna z příchozích Iva Nádvorníková.

Na budově muzea od čtvrtka visí americká vlajka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video