Více než devadesátiletý Jan Adámek, který se jako náctiletý zapojil do bojů o...

Více než devadesátiletý Jan Adámek, který se jako náctiletý zapojil do bojů o Český rozhlas v roce 1945. (5. května 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Úcta padlým Pražského povstání. Vystrčil poděkoval i Janu Adámkovi

  • 22
Česko si ve středu připomnělo 76. výročí Pražského povstání. Pietní akce se stejně jako loni uskutečnila kvůli koronavirové epidemii bez tradičního ceremoniálu, bez projevů a kladení věnců za zvuků smutečního pochodu. Jedno z tradičních míst bylo u budovy Československého rozhlasu, vzpomínkové akce se konaly také na Olšanských hřbitovech nebo u bývalého pomníku maršála Koněva.

Hromadné akce, události a padlé z května roku 1945 si představitelé státu či Prahy připomněli individuálně nebo on-line.

Lidé mohou vzdát poctu padlým při výročí Pražského povstání v roce 1945 prostřednictvím interaktivní mapy, kterou nechal zpracovat pražský magistrát. Zapálit mohou buď virtuální svíčku, nebo se podle mapy vydat na konkrétní místo. V mapě je zaneseno na 800 míst a bude fungovat i po skončení vzpomínkových akcí.

Tradiční vzpomínkové setkání před budovou Českého rozhlasu se kvůli protikoronavirovým opatřením neuskutečnilo, ale politici, vojáci a další osobnosti veřejného života přišli uctili památku padlých každý zvlášť. Květiny na místě tehdejších těžkých bojů povstalců s nacistickou převahou položil například předseda Senátu Miloš Vystrčil, šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nebo ministryně financí Alena Schillerová.

„Dnešní povzbuzující setkání u Českého rozhlasu například s více než devadesátiletým panem Adámkem. Jako patnáctiletý bojoval za naši svobodu, založil skautský oddíl. Bylo pro nás ctí mu osobně poděkovat a nejen jemu,“ napsal na Twitteru po setkání předseda Senátu.

Vojáky Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa, si ve středu na Olšanských hřbitovech a dalších místech Prahy připomněli čeští sympatizanti ruského klubu Noční vlci. Motorkáři si tradiční Cestou vítězství připomínají konec druhé světové války. Ani letos kvůli pandemickým opatřením členové ruského klubu do Česka nemohli přijet.

Velitele povstání poslali komunisté na doživotí

Povstání začalo 5. května 1945. Povstalcům se podařilo přimět Němce ke kapitulaci, zabránit mnohonásobně většímu krveprolití a vyprovokovat i rychlejší zásah Rudé armády. Komunistický režim po únoru 1948 velitele povstání generála Karla Kutlvašra odsoudil k doživotnímu vězení, perzekvováni byli i další představitelé povstalců.

Pražskému povstání předcházela řada vzpour po celém území protektorátu. O život přišlo zhruba tři tisíce Čechoslováků.

Výročí povstání 5. května je v českém kalendáři vedeno jako významný den. V sobotu si Česká republika společně s většinou evropských států připomene jako státní svátek den, kdy nacistické Německo 8. května 1945 podepsalo kapitulaci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video